Na "listi srama" Ministarstvo vanjskih, Fimi Media, Crveni križ, Nobilo...

Na "listi srama" Ministarstvo vanjskih, Fimi Media, Crveni križ, Nobilo...

Ilustracija: Index - tvrtke sa 100 i više neisplaćenih radnika

NA INTERNETSKIM stranicama Porezne uprave jučer je objavljena lista poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće. Porezna uprava tvrdi da je ova lista objavljena kako bi potaknuli firme da pravovremeno ispunjavaju svoje obaveze, no u javnosti se može čuti kako je objava tempirana baš za vrijeme izglasavanja Zakona o radu koji, između ostalog, dozvoljava i trudnicama rad noću.

> Popis firmi koje ne isplaćuju plaće

> Popis privatnih osoba koje ne isplaćuju plaće

No, na listi su se zato našla zanimljiva imena - odvjetnici, sportski klubovi...

Među njima je i Ministarstvo vanjskih poslova koje jednom zaposleniku nije isplatilo četiri plaće zaredom. Zatim Hrvatski Crveni križ, čija podružnica u Zaprešiću nije isplatila plaće za sedam radnika, a plaće nisu isplaćivale ni podružnice u Benkovcu, Pagu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatim je tu i tvrtka poznata sa suđenja HDZ-u, Fimi media koja nije isplaćivala jednog radnika, te nogometni klubovi Imotski i Varaždin, rukometni klub Split, ima i vaterpolo te košarkaških klubova.

Na listi se nalaze i odvjetnička društva među kojima je najpoznatije ono Anta Nobila koji za tri radnika nije isplatilo plaće.

Najveći neplatiše

Kako je razvidno iz objavljene liste srama, najgore su prošli radnici zagrebačkog Tempo - inženjeringa. U prvih pet mjeseci 2014. godine u ovoj firmi čak 240 radnika nije dobilo svoje plaće. Slijedi firma Elkom iz Ivanečnog Naselja, koja je ostala dužna 231 radniku. Finvest corp iz Čabra dužen je plaće 222 radnika. Plaće za 213 radnika ostala je dužna zagrebačka tvornica celuloze Savacel.

Slijede 3. Maj motori i dizalice iz Rijeke (212 neplaćenih radnika), Adriadiesel iz Karlovca (211 neplaćenih radnika), Vodoprivreda Vinkovci (204 neplaćena radnika), Hidrocommerce iz Donjeg Stupnika i Nadgledanje iz Zagreba (po 155 neplaćenih radnika), Montaža greben iz Vela Luke (150 neplaćenih radnika), Opeka iz Osijeka (148 neplaćenih radnika), Opeco iz Virovitice (138 neplaćenih radnika), Eko prijevoz iz Zagreba (131 neplaćeni radnik), Frumentum iz Zagreba (119 neplaćenih radnika) i Vuković company iz Vukovara (108 neplaćenih radnika).

Inspekcija rada kreću u posjet tvrtkama koje ne isplaćuju plaće

"Inspektorat rada odlazi u te tvrtke i temeljem svojih ovlasti nalaže ili isplatu plaća ili onaj dio koji je vezan uz ovršne isprave. S druge strane otvaramo mogućnost i da radnici sam prijavljuju i da se ta lista dopunjuje sa prijavama samih radnika", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je dodao i kako će inspekcije najprije obići prvih 60 tvrtki s popisa koje imaju najveći broj radnika, a onda i sve ostale.

Na popisu se, inače, nalazi 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika. Porezna uprava svaki će tjedan, petkom, ažurirati objavljeni popis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara