Na suđenju Kalamburi svjedočio načelnik Perušića, dao drugačiji iskaz nego u istrazi

Foto: HRT

SUĐENJE Sanji Kalamburi i ostalima u slučaju navodne pronevjere novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prilikom nabave komunalne opreme za općinu Perušić nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Varaždinu svjedočenjem perušićkog načelnika Ivice Turića i njegovog zamjenika Dragana Hećimovića te Josipa Menala, bivšeg poslovnog partnera četvrtookrivljenog Wernera Trautmana.

Turić je u svom iskazu pojasnio kako se upoznao s bivšim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom prilikom potpisivanja ugovora o sanaciji deponija u Ličko-senjskoj županiji 2004. godine, te da ga je on uputio na Sanju Kalamburu za eventualne natječaje Fonda na koje bi se općina mogla prijaviti. Što se tiče poznanstva s Kalamburom, kaže da ju je upoznao 2005. na kratkom sastanku u prostorijama Fonda.

Govoreći o konkretnom slučaju sporne nabave komunalne opreme za općinu Perušić, načelnik Turić kaže da je sve vodio njegov pročelnik, drugookrivljeni Božo Milković.

Turić je posebno opisao dana kada je trebala stići oprema u općinu. Ističe da je stigla obavijest iz Fonda da roba stiže i da sredstava od Fonda treba proslijediti na račun dobavljača što je i učinjeno. Potom navodi da je isti dan stigao novi poziv iz Fonda da će zbog problema s prijevozom roba stići drugi dan, ali da se otpremnice moraju potpisati, što je pročelnik Milković i učinio, iako je današnjim iskazom Turić rekao da mu je sugerirao drugačije.

Turić pojašnjava da nakon što roba nije stigla počinje dulje razdoblje u kojem je pročelnik Milković imao niz potraga za lokacijom dobavljača opreme, tvrtku Wemar, te brojnih pokušaja da se do robe ipak dođe. Prema njegovom iskazu, roba je stizala na svakakve načine i kroz dulji vremenski period, a općina je bila spremna prihvatiti bilo kakvu robu.

Inače, današnji iskaz Turića u nekoliko se navrata razlikovao od iskaza danog u istrazi na što su ukazivali branitelji okrivljenih, ali i državni odvjetnik. Tako je Turić u istrazi rekao da je općina bila spremna isplatiti za robu samo sredstva od Fonda, a ne i 30 posto vlastitih sredstava, koja su bili obvezni. Na današnjem iskazu promijenio je tu tvrdnju pod izgovorom da nije dobro razumio pitanje. Na nevjerodostojnost njegova iskaza ukazivao je branitelj prvookrivljene Kalambure kada ga je u nekoliko navrata upitao kada je došlo do nabave opreme, na što je Turić odgovorio 2005. godine.

Prema jučerašnjem iskazu Vinka Mladinea, ugovor između Fonda i općine Perušić, potpisan je krajem 2006. Branitelji prvookrivljene Kalambure, trećeokrivljenog Srđana Černija i četvrtookrivljenog Wernera Trautman dali su prigovor na cijeli današnji iskaz Turića.

Iako je u jučerašnjem svjedočenju Vinko Mladineo rekao da ga je načelnik Turić osobno krajem 2007. obavijestio o mogućim nepravilnostima prilikom nabave komunalne opreme, ni državni odvjetnik ni branitelji nisu ispitivali Turića o tim okolnostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara