Na zagrebačkom Bundeku se sutra obilježava Europski dan darivanja organa: Hrvatska po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu!

Foto: Arhiva (Press fotografija)

NA ZAGREBAČKOM jezeru Bundek u subotu, 12. listopada, obilježit će se Europski dan darivanja organa u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu manifestacije održat će se sportsko natjecanje u brzom hodanju (početak u 11,15 sati na istočnoj strani jezera Bundek) pod nazivom "Utrka s vremenom", čime se simbolički želi prikazati borba za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Uz zabavni program, posjetitelji će moći obići edukativni šator s multimedijalnim sadržajem i dobiti sve informacije o važnosti odluke o darivanju organa i presađivanju kao metodi liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa. Iz godine u godinu Hrvatska bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do početka listopada realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva, kao i rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i transplantacija jetre. Presađeno je 286 organa, među kojima 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače.

Na listi čekanja trenutno je 130 pacijenata koji čekaju bubreg, 84 pacijenata čeka jetru, 29 srce, četiri pacijenta čekaju multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, a troje transplantaciju bubreg-jetra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara