Naglo se pogoršalo zdravstveno stanje Jovanke Broz

Foto: Titoville.com

ZDRAVSTVENO stanje Jovanke Broz, udovice nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, naglo se pogoršalo, izvijestili su u četvrtak beogradski Blic i B92 na svojim internet stranicama, pozivajući se na izvore u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Liječnici ove ustanove, međutim, nisu naveli više detalja o pogoršanju zdravlja Jovanke Broz.

Beogradski pisac Žarko Jokanović, kojem je Jovanka Broz otkrila mnoge tajne zajedničkog života s doživotnim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency da je situacija sa zdravstvenim stanjem Titove udovice danas jako ozbiljna.

"Situacija je jako ozbiljna. Došlo je do izvijesnih komplikaija, ali ja ne bih mogao govoriti o tome. Želim vjerovati da će ona dobiti i tu bitku, jer ona je veliki borac. To je ono što stalno ponavljam. Ali vidjet ćemo, ne znam", kazao je Jokanović.

"Osim malignog procesa na koži, za kojeg se znalo, ona sada ima, kako je utvrđeno, maligni proces i na plućima, odnosno na plućnoj maramici. Jovanka je ovih dana, inače, bila relativno dobro. Liječnici zasad to uspijevaju sanirati, ali prognoze uopće nisu optimistične", kazao je izvor AA u Beogradu, dobro upućen u zdravstveno stanje nekadašnje prve dame Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve donedavno je izgledalo da se njezino zdravstveno stanje svakog dana poboljšava, što se odrazilo i na raspoloženje, o kojem je svjedočio publicist Žarko Jokanović, autor feljtona koji je Blic nedavno objavio o životu Jovanke Broz i njezinim sjećanjima na godine provedene s Titom. "Cijelo vrijeme je svjesna, razgovara s liječnicima, mada njeno zdravstveno stanje nije ni izbliza dobro da bi nekadašnja prva dama bila prebačena na kućno liječenje", napisao je nedavno Jokanović, koji joj je bio u posjetu i s kojim je jedino, osim potpredsjednika srbijanske vlade Rasima Ljajića, pristajala razgovarati.

Jokanović je napisao i da Jovanka Broz, nakon izlaska iz bolnice, ne želi bilo koji drugi smještaj, iako joj je vlada ponudila da bira između četiri kuće, dok vila u kojoj je provela više od tri desetljeća nakon Titove smrti ne bude renovirana. "Jovanka se ne želi iz bolnice vratiti u bilo koji drugi smještaj zato što u toj kući na Dedinju osjeća izvjesnu pravnu sigurnost", rekao je Žarko Jokanović, autor feljtona o nekadašnjoj prvoj dami SFRJ.

Jovanka Broz smještena je u Urgentni centar 23. kolovoza u teškom zdravstvenom stanju i polusvjesna, a liječnici ove ustanove kažu su da je njezino stanje sada stabilno, ali nisu mogli reći i kad bi Jovanka Broz mogla izići iz bolnice jer će odluku o tome donijeti liječnički konzilij.

Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. U seriji tekstova list "Blic" nedavno je prenio njezinu ispovijest o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti praktički završila u kućnom pritvoru. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA. U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara