Najvažniji partner: Porast industrijskih narudžbi u Italiji otvara mogućnost rasta hrvatskog izvoza

Najvažniji partner: Porast industrijskih narudžbi u Italiji otvara mogućnost rasta hrvatskog izvoza

Foto: freeimages.com

ITALIJA je najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, u kojega se usmjerava oko 14 % ukupnoga godišnjeg robnog izvoza. S obzirom na to da su u strukturi izvoza u 2014. godini najveći udio činili plin, drvo i loživa ulja, odnosno sirovine za industriju, kretanja industrijske proizvodnje u Italiji te kretanje novih narudžbi u industriji mogu imati osjetan utjecaj na trendove u kretanju hrvatskoga robnog izvoza, navodi se u analizi Hrvatske gospodarske komore.

Industrijska proizvodnja u rudarstvu i vađenju te u prerađivačkoj industriji (kalendarski prilagođeni podaci) u Italiji u 2012. i 2013. godini bilježi pad, a u prošloj godini stagnaciju. Slična kretanja u promatranom razdoblju bilježe se i kod prometa industrije (rudarstvo i vađenje).

U ovoj godini industrijska proizvodnja u rudarstvu i vađenju pokazuje trend rasta u posljednja tri mjeseca (ožujak, travanj i svibanj), a u prvih je pet mjeseci veća za oko 0,4 % u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane, promet bilježi blagi godišnji pad (-0,3 %) u promatranom razdoblju.

Kako bi se anticipirala kretanja industrijske proizvodnje, potrebno je analizirati kretanje novih narudžbi u industriji. Nove narudžbe u industriji, nakon pada u 2013. godini, u prošloj godini bilježe rast (1,2 %). Iako se, prema najnovijim podacima, u svibnju bilježi njihov pad (-0,5 %), na kumulativnoj razini se bilježi rast narudžbi. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost novih narudžbi u prosjeku bila oko 1,4 % veća u odnosu na isto razdoblje lani.

U Italiji pozitivni pomaci

Novoobjavljeni podaci o prometu u trgovini na malo, prema kojima je u svibnju ove godine zabilježen godišnji rast od 0,3 %, predstavljaju nastavak pozitivnoga ovogodišnjeg trenda koji je djelomično rezultat poboljšanja kupovne moći stanovništva u Italiji koje traje od trećega kvartala prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine u talijanskom gospodarstvu uočavaju se određeni pomaci nabolje, primjerice povećan standard građana, osobna potrošnja, investicije i spomenute nove narudžbe. S obzirom na to da se najveća vrijednost hrvatskoga robnog izvoza ostvari upravo u Italiju, uočljivo je da postoji veliki potencijal u robnoj razmjeni Hrvatske sa Italijom, gdje bi nastavak trenda rasta novih narudžbi u Italiji mogao povoljno utjecati na rast vrijednosti robnog izvoza u Italiju.

U prošloj godini hrvatski se izvoz u Italiju najvećim dijelom sastojao od izvoza plina, drva i loživih ulja. S obzirom na to da se talijanski robni uvoz značajnim dijelom sastoji i od primjerice strojeva i prijevoznih sredstava (oko 24 %) te kemikalija (oko 15 %) te da je Italija najznačajniji vanjskotrgovinski partner Hrvatske, i u ovoj godini (prva četiri mjeseca), postoji realna mogućnost iskorištavanja potencijala i u tim navedenim grupama proizvoda, uz one koje su već dosad najzastupljenije.

"Italija je najvažniji vanjskotrgovinski partner Hrvatske, u kojega se plasira oko 14% ukupnog godišnjeg robnog izvoza. Stoga utjecaj na kretanje robnog izvoza imaju trendovi kretanja novih narudžbi u industriji u Italiji, a koja su u 2014. godini, te u prvih pet mjeseci ove godine, u porastu. Stoga postoji realna mogućnost iskorištavanja pozitivnih trendova u Italiji, posebice u plasmanu strojeva, prijevoznih sredstava te kemikalija, koji čine 39% talijanskog robnog uvoza", kaže Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara