"Najveći vjerovnik Diokija, pored živog i zdravog Linića, nije Ministarstvo financija nego Grad Zagreb i Holding"

"Najveći vjerovnik Diokija, pored živog i zdravog Linića, nije Ministarstvo financija nego Grad Zagreb i Holding"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

GRADSKI zastupnici Grada Zagreba prihvatili su prijedlog o izmjeni odluke o komunalnom doprinosu, kojim će se smanjiti naknada za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

"Omogućava se doista svima da, sukladno svojim mogućnostima, legaliziraju nekretnine koje su, slobodno možemo reći, dobrom dijelu naših sugrađana zapravo jedini krov nad glavom tako da je ova odluka doista socijalna i njome pokazujemo da nam je doista stalo pomoći svim našim sugrađanima", rekla je potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić Vukičević.

S njom se slaže i HDZ-ov Mario Župan. "To je životni problem građana i apsolutno trebamo podržati ovaj prijedlog gradonačelnika. Napokon da zatvorimo to pitanje", rekao je Župan.

Bandić: Nas vesele nadzori ministarstava, to nam diže adrenalin

Na prvoj radnoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine ipak se neće odlučivati o broju taksista u gradu. Ta je točka skinuta s dnevnog reda jer je 30. lipnja objavljen novi Zakon o prijevozu na cestovnom prometu pa se prijedlog izmjena odluke o taksistima treba s njim usuglasiti.

HDZ-ov Andrija Mikulić pitao je gradonačelnika Milana Bandića o navodnim nedostacima koje je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture tijekom nadzora pronašlo u funkcioniranju gradskog ureda vezano za izdavanje dozvola za taksi prijevoza, no Bandić je odgovorio kako nepravilnosti nije bilo.

"Nemojmo paničariti, molim vas. Nas vesele nadzori ministarstava, to nam samo diže pozitivni adrenalin da radimo kako treba. Nikakve nepravilnosti veće nisu napravljene, preporuke koje je nadležno ministarstvo dalo će nadležni ured provesti", rekao je Bandić.

"U predstečajnoj nagodbi koja je krenula u Diokiju najveći vjerovnik, ne bi vjerovali pored živog i zdravog Linića, nije Ministarstvo financija nego je Grad Zagreb sa Zagrebačkim holdingom"

Po hitnom postupku je na dnevni red ubačena točka o prihvaćanju informacije Zagrebačkog holdinga o kratkoročnom zaduživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo zatekli u Holdingu negdje oko 1,4 milijardi kuna sveukupnih obaveza. Od toga imamo oko 700 milijuna kuna računa koji su u dospijeću. Nalazimo se u jednoj dosta kompliciranoj situaciji koja ima izlaza. Naći ćemo izlaze, imamo rješenja za mnoge od tih stvari", istaknuo je direktor Holdinga Slobodan Ljubičić.

Nenad Matić iz HSS-a pitao je gradonačelnika hoće li pružiti potporu radnicima Diokija i kakav će stav Grad Zagreb i Holding zauzeti u predstečajnoj nagodbi.

"U predstečajnoj nagodbi koja je krenula u Diokiju najveći vjerovnik, ne bi vjerovali pored živog i zdravog Linića, nije Ministarstvo financija nego je Grad Zagreb sa Zagrebačkim holdingom. Grad Zagreb ima potraživanja veća od 20 milijuna, a Zagrebački Holding iznad 68 milijuna kuna", naveo je podatke Matić.

Pročelnik gradskog Ureda za financiranje Slavko Kojić mu je odgovorio: "Istina je sljedeća: Grad Zagreb potražuje 20 milijuna kuna od 905 milijuna kuna i nije istina da, ako Grad Zagreb inzistira na svojim potraživanjima i da traži da se ide u stečaj, da će zbog toga propasti Dioki. To je naprosto kriva tvrdnja. Grad Zagreb neće ugroziti Dioki. Nije ugrozio niti jednu drugu tvrtku pa neće ugroziti ni Dioki", rekao je Kojić.

"Beč zarađuje na svome otpadu, a mi u Gradu Zagrebu, osim što imamo dugoročno jedan velik problem, još ne znamo kako ćemo i na koji način gospodariti otpadom"

Na sjednici skupštine Grada Zagreba prihvaćen je prijedlog izmjena Odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada i o određivanju granice područja za umanjenu vrijednost nekretnine.

Marijan Maras iz gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj kaže kako se promjene donose da bi se uskladili s odlukama iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. "Da se koeficijent umanjene vrijednosti naknade za umanjenu vrijednost nekretnine sa o,15 poveća na 0,3 i da jedinica lokalne samouprave može samostalno odlučiti o periodu isplate naknade za umanjenu vrijednost nekretnine", rekao je Maras.

Davor Bernardić iz SDP-a je upozorio: "Ali, činjenica je da je to tek privremeno rješenje i budite sigurni, da ako se ništa ne bude poduzimalo na rješavanju pitanja odlaganja otpada, da ćemo opet imati problem. I opet ćemo imati ljude na cesti", naglasio je Bernardić.

HDZ-ova Margareta Mađerić podržava prijedlog, ali naglašava kako je neophodno čim prije donijeti plan gospodarenja otpadom. "Često puta ovdje Skupštini Grada neki se pozivaju na Beč. Beč zarađuje na svome otpadu, a mi u Gradu Zagrebu, osim što imamo dugoročno jedan velik problem, još ne znamo kako ćemo i na koji način gospodariti otpadom", istaknula je Mađerić.

Gradski zastupnici danas će odlučivati i o besplatnim udžbenicima za zagrebačke osnovnoškolce i nižoj cijeni parkiranja, što je gradonačelnik Bandić najavio još tijekom kampanje uoči petog mandata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara