Nakon mjeseci povlačenja, Iran se možda dogovori o nuklearnom programu

Foto: FAH

NAKON mjeseci intenzivnih pregovora velikih sila s Iranom o kontroverznom nuklearnom programu, stajališta su se danas uoči roka 24. studenoga približila u mnogim točkama, ali dvije velike razlike i dalje postoje, javljaju agencije.

Velike sile 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) žele da Iran značajno smanji kapacitete obogaćivanja uranija, kako bi se ograničio rizik koji to predstavlja za eventualno stvaranje atomskog oružja.

Iran pak traži da se očuva, čak i poveća taj kapacitet jer mu je to, kako kaže, potrebno za buduće nuklearne elektrane.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ocijenio je u Beču da postoje svi elementi potrebni za postizanje sporazuma o iranskome nuklearnom programu te je pozvao da se pronađe kompromisno rješenje tijekom zadnje faze pregovora u Beču.

"Svi elementi za postizanje sporazuma su na stolu, a sada je na diplomatima da ih korektno definiraju", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.

Kerry se vraća u Pariz

Američki državni tajnik John Kerry koji je u Beč doputovao jučer navečer iz Pariza kako bi sudjelovao u povijesnom dogovoru o iranskom nuklearnom programu tijekom dana će se vratiti u glavni francuski grad zbog nastavka konzultacija s europskim partnerima, rekla je njegova glasnogovornica Jen Psaki dodavši kako će istodobno ostati u kontaktu s kolegama iz Washingtona.

Prema mišljenju britanskoga ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda ispred šest svjetskih sila i Irana još je dug put ukoliko žele uspjeti u postizanju nuklearnog dogovora do zakazanog roka 24. studenoga. Po dolasku u Beč Hammond je kazao kako Iran mora pokazati više fleksibilnosti u pregovorima. "Svi smo odlučni u namjeri da postignemo napredak no ovdje su u pitanju iznimno teške i zamršene tehničke stvari. Još nas čeka puno posla ako želimo postići dogovor do ponedjeljka."

Francuska poziva Iran da zgrabi priliku za dogovorom

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je Irance da zgrabe priliku koja im se nudi u Beču i omoguće postizanje dogovora kojim bi se okončale kontroverze oko nuklearnog programa te zemlje.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif, koji je u četvrtak u Beču razgovarao s Kerryjem, trebao je u petak otputovati na konzultacije u Teheran i vratiti se u Beč tijekom vikenda.

Međutim, u petak popodne objavljeno je da je on otkazao te planove. "Pregovori u ovom trenutku nisu došli do stupnja koji bi tražio da Zarif ide u Teheran", rekao je član iranskog izaslanstva. "Stoga on neće ići u Teheran i pregovori (u Beču) će se nastaviti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara