Američki general: Napad na Iran samo bi usporio nuklearni program

Foto: FAH

VOJNI udari na Iran samo bi usporili, a "ne bi zaustavili" njegov nuklearni program, ocijenio je najviši američki vojni časnik, nepuna tri tjedna do isteka roka određenog za postizanje dogovora Teherana i velesila.

Iran i skupina 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) odredili su rok do 24. studenoga za postizanje dogovora koji će Islamskoj Republici omogućiti da nastavi isključivo civilni nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međunarodna zajednica optužuje Iran da želi proizvesti atomsku bombu.

Predsjednik Barack Obama i Izrael više puta su zaprijetili vojnom intervencijom kako bi ga spriječili u tome. Sjedinjene Države su vojno sposobne da to učine, rekao je načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey na forumu o etici u geopolitici u institutu Carnegie u Washingtonu.

"Kada kažem da možemo učiniti taj korak, mislim zapravo da možemo usporiti" iranski nuklearni program, dodao je Dempsey.

"Iranski nuklearni program nije problematičan zbog centrifuga i raketa, nego zbog ljudskog kapitala koji posjeduje nužno znanje za obnovu" iranske infrastrukture, ako se uništi u vojnoj intervenciji, istaknuo je.

"Dakle, posezanje za oružjem protiv iranskog nuklearnog programa samo bi usporilo problem a ne bi ga otklonilo", upozorio je general Dempsey.

Javad Zarif i Kerry 9. i 10. studenog o 10-godišnjoj krizi

Premda su SAD i Iran u travnju 1980. prekinuli diplomatske veze, prije godinu dana su obnovili dijalog u okviru pregovora šestorke.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i američki državni tajnik John Kerry trebaju se 9. i 10. studenoga sastati u Omanu pod pokroviteljstvom glavnog europskog pregovarača Catherine Ashton radi postizanja konačnog dogovora koji bi riješio desetogodišnju međunarodnu krizu.

Zadnji krug pregovora predviđen je u Beču od 18. do 24. studenoga a Kerry je u srijedu u Parizu opetovao da se ne razmišlja o produljenju pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara