Nakon pet godina pada: Industrijska proizvodnja u 2014. porasla za 1,3%

Nakon pet godina pada: Industrijska proizvodnja u 2014. porasla za 1,3%

Foto: freeimages.com

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku u prosincu je, i četvrti mjesec za redom, nastavljen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Naime, unatoč mjesečnom padu od 0,2% prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je u prosincu u odnosu na isti mjesec 2013. zabilježila razmjerno snažan rast od 5,3%.

Rast industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju bio je popraćen i rastom zaliha gotovih proizvoda pri proizvođačima što je uz inozemnu potražnju zasigurno imalo utjecaj na pozitivna kretanja. Povoljna kretanja obujma industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju imati će pozitivan utjecaj na kretanja BDP-a, navode analitičari RBA.

Prekinut niz od pet godina pada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Promatrano kumulativno na razini cijele prošle godine industrijska proizvodnja je prema izvornim indeksima zabilježila godišnji rast od 1,2% dok je prema kalendarski prilagođenim indeksima rast iznosio 1,3%. Time je prekinut niz od pet godina uzastopnog pada. Ipak razina industrijska proizvodnje u 2014. godini za oko 17% je niža u odnosu na pretkriznu 2008.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama, rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima osim proizvodnje energije koja je ostvarila pad od 6,2% u odnosu na 2013.

Najjača prerađivačka industrija

Promatrano prema djelatnostima rast industrijske proizvodnje posljedica je rasta prerađivačke industrije koja u strukturi ima udio nešto manji od 80%, a ostvarila je godišnji rast od 3,1%. S druge strane rudarstvo i vađenje te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe godišnji pad od 6,4% odnosno 5,2%.

Glavni pokretači rasta prerađivačke industrije bila je proizvodnja odjeće (+14,4%), proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+15,7%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+11,9%), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (+24,4%) te proizvodnja električna opreme (+10%) koji su svi redom zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta. S druge strane zamjetniji rast ograničavala je niža proizvodnja duhanskih proizvoda (-14,7%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-13%) te ostale prerađivačke industrije (-12,8%).

"I u 2015. godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta pri čemu će zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja. S druge strane unatoč oporavku inozemne potražnje treba imati na umu i potencijalne negativne rizike prisutne na inozemnim tržištima (razvoj situacije na ruskom tržištu te slabiji oporavak vanjskotrgovinskih partnera) te potrebu za daljnjim jačanjem konkurentnosti hrvatske industrije i izvoza. Ipak, pet godina pada obujma industrijske proizvodnje posljedično znači i nisku bazu što će podržavati pozitivne stope rasta na godišnjoj razini.", smatraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara