Nakon prosvjeda u Vukovaru u Borovu pretučen sin pravoslavnog svećenika

Nakon prosvjeda u Vukovaru u Borovu pretučen sin pravoslavnog svećenika

Foto: Vlado Kos/Cropix

U VUKOVARU se danas održao prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti pod nazivom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici". Potporu Vukovarcima najavili su branitelji iz svih krajeva Hrvatske, a prema neslužbenim informacijama, na prosvjedu se okupilo više od 25 tisuća ljudi.

Nakon prosvjeda koji je prošao mirno i bez izgreda, došlo je do incidenta u Borovu. Media servis neslužbeno doznaje kako su u sukobu, koji je počeo verbalno, a potom prerastao u fizički obračun, sudjelovale tri osobe. Dvoje iz autobusa belomanastirskih registracijskih oznaka i mladić koji se nalazio u lokalu pred kojim je došlo do sukoba. Napadnuti mladić je navodno sin pravoslavnog svećenika, no iz policije te informacije još ne potvrđuju.

"Ono što vam možemo jest to da je oko 15 sati i 15 minuta u Borovu ispred ugostiteljskog objekta došlo do verbalnog, a potom i do fizičkog sukoba u kojem su navodno sudjelovale tri osobe. Okolnosti i uzroci sukoba se trenutno tek utvrđuju", rekao je Domagoj Džigumović iz PU vukovarsko- srijemske. Policija ovaj slučaj za sad ne dovodi u vezu s prosvjedom protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru.

"Skup je službeno završio danas u 14,40, ovaj događaj je bio tek kasnije... Tako da, skup je u onom svom službenom dijelu protekao mirno i bez ikakvih izgreda" dodaje Domagoj Džigumović. Neslužbeno se doznaje i kako su ostali putnici iz autobusa kamenovali lokal pred kojim je došlo do sukoba.

Službeni dio prosvjeda prošao mirno i bez ikakvih izgreda

Početak prosvjeda bio je zakazan, simbolično, za 12 sati i 5 minuta, a sa skupa su prosvjednici Vladi i Saboru uputili zahtjev za moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Oboružani brojnim transparentima političarima poručili su da su ih izdali te da su se oni borili za Vukovar, a ne Вуковар. Najavljen je i prosvjed u Zagrebu!

Prema riječima predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, prosvjed je legitimno sredstvo kojim žele prisiliti Vladu da odustane od najavljenog uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru jer to nije, kako kaže, ono za što su se hrvatski branitelji borili i zašto su poginuli.

"Mi ćemo i dalje pokušavati animirati javnost i ukazivati na sve pogreške koji se čine u hrvatskoj državi. Mi se ne borimo protiv ove Vlade, mi se borimo protiv svih Vlada koje su bile do sada. Sve su radile pogrešno, sve su kršile sve moguće zakone. Nitko nikad nije odgovarao, nitko nije vratio ni kune od tih nestalih novaca, a nestale su milijarde. Prema tome, masa stvari je u našoj državi mimo zakona napravljena, međutim, izgleda da postoji samo jedan zakon kojeg se svi moraju držati, a to je Zakon o nacionalnim manjinama. Čini mi se da je to zakon nad zakonima. To je naša stvarnost, to je naša Hrvatska. Kod nas sve ide tako. Mi ćemo pokušati jednostavno ljude animirati i pokazati im sve te nepravilnosti. Ljudi sami sve to znaju, ne moramo mi nikome ništa objašnjavati. Vjerujem da će prepoznati u nama da mi govorimo istinu i da se borimo za nešto pošteno tako da će i stati na našu stranu", rekao je Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestanite gledati Vukovar iz Zagreba, živite naš život zajedno s nama!"

Josić je također zatražio od Vlade da se angažira na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločinaca, da se u Vukovaru zaustave sve radnje oko provedbe Zakona o pravima nacionalnih manjina u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara, da se pokrene javna rasprava u Hrvatskom saboru, da državne institucije provjere sva prebivališta i boravišta u Vukovaru te javno objave popisnice s popisa stanovništva. Premijeru Zoranu Milanoviću zamjerio je izjavu da Vukovarci nemaju hrabrosti, jer su, kako kaže, oni svoju hrabrost pokazali u Domovinskom ratu i odluci da se vrate živjeti s agresorima.

"Zato Vam, gospodine Milanoviću, poručujemo, ne prijetimo, ne testirajte našu hrabrost i ne izazivajte nas. Vama provođenje zakona, po sili zakona, i to nad ogromnom skupinom najtežih civilnih i vojnih stradalnika Domovinskog rata, protiv njihovih osjećaja i volje, nije pitanje i znak da s tim i takvim zakonima nešto nije u redu. Vama bi kao pravniku trebalo biti logično, no za vas je to pitanje ispravne i uspravne države koju ćete postići uz pomoć kordona policajaca. Nemojte ih slučajno slati na nas. Ova Vlada ne poštuje ni Boga ni Crkvu, a ni hrvatske branitelje. Od svega hrvatskog jedino što im je bitno je hrvatska kuna", rekao je Josić.

"Pokušaj uvođenja srpskog jezika ozbiljno će narušiti sigurnost i suživot"

Rekao je i da će pokušaj uvođenja srpskog jezika ozbiljno narušiti sigurnost i suživot koji je nazvao trpljenjem žrtve i agresora. "Mi smo još živi, i Hrvati i Srbi, a naše ratne rane još nisu zacijelile. Ne otvarajte ih ponovno i to na silu. Prestanite gledati Vukovar iz Zagreba. Živite naš život zajedno s nama", rekao je.

PU vukovarsko srijemska je tijekom poslijepodneva izvijestila o prosvjedu napisavši da su nakon mirnog okupljanja na parkiralištu hotela "Dunav" položeni vijenci i zapaljene svijeće kod križa u Vukovaru, nakon čega je u 14,40 sati skup u svom službenom dijelu i završio.

"Smatramo bitnim naglasiti da je skup protekao mirno te da nisu evidentirani nikakvi sukobi niti incidenti, te da policija PU vukovarsko-srijemske nije evidentirala niti jedan slučaj remećenja javnog reda i mira. Ovim putem želimo zahvaliti organizatorima i sudionicima skupa na strpljenju i pomoći prilikom osiguranja skupa, što je u velikoj mjeri pridonijelo da skup prođe bez izgreda", piše u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara