Napada većinom djecu i mlade: Na osječkom području se pojavila zaraza bakterijom Campylobacter
Foto: Ilustracija
IZ HRVATSKOG Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako se na osječkom području pojavila infekcija koju izaziva parazit Campylobacter. Najčešće napada djecu do pet godina, a na udaru su posebno i mladi ljudi sa slabijim imunitetom. Do pojave bolesti dolazi konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane.
Zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Karlo Kožul, ističe kako nije riječ o bakteriji koja ostavlja trajne posljedice za organizam, a pojavljuje se u ljetno doba kao i većina infekcija.
"Campylobacter je parazit koji iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Tako dolazi i u mliječne žlijezde, pa ih životinja izlučuje i mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko”, kaže Kožul za Glas Slavonije.
Iako je zaraza Champylobacterijom moguća kod svih osoba, od nje češće obolijevaju djeca do pet godina te mladi u dobi od 15 do 29 godina, a obično se javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim obiteljskim epidemijama. Simptomi zaraze ovom bakterijom su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traju od tri do šest dana.
"Teža klinička slika može se javiti kod dojenčadi, male djece, starijih te odraslih osoba koje boluju od teških kroničnih bolesti zbog kojih im je oslabljen imunitet. Način liječenja i oporavak ovise o kliničkoj slici bolesti. Može varirati od blage do teške, koju prate dehidracija i loše opće stanje", ističe osječki liječnik.
Većina oboljelih oporavi se za dva do pet dana, bez komplikacija, dok u rijetkim slučajevima oporavak može trajati do deset dana. Dobra je vijest da osobe koje su jednom bile izložene infekciji postaju donekle imune, tako da se u situaciji ponovljene zaraze simptomi očituju u izrazito blažem obliku.
Kao i kod većine zaraza hranom ovog tipa, prevencija je važna mjera, zato je potrebno koristiti kuhano ili pasterizirano mlijeko, hranu dobro termički obraditi kuhanjem ili pečenjem, konzumirati je neposredno nakon pripreme te spriječiti miješanje sirove i termički obrađene hrane u kuhinji.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati