"Naš status je i dalje katastrofa": S Jakuševca se opet širi smrad, dolazi inspekcija!

"Naš status je i dalje katastrofa": S Jakuševca se opet širi smrad, dolazi inspekcija!

Ilustracija: HRPhotoContest.com (BurazX)

JAKUŠEVČANI su ponovno na nogama. Zbog smrada koji se širi s odlagališta, podnijeli su prijavu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode čiji djelatnici kreću u inspekciju.

"S obzirom na složenost problematike, a u cilju učinkovitog rješavanja problema i pribavljanja potpunog uvida u stanje, Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode, uputila je poziv za provedbu izvanrednog koordiniranog nadzora", potvrdila nam je glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac.

"Naš status je i dalje katastrofa"


Cijeli slučaj prijavili su stanovnici Jakuševca još prije mjesec dana. Najglasniji među njima Darko Furić poručuje: "Naš status je i dalje katastrofa".

"Naša se prijava svela na to da se iz kompostane koja je ovdje do samog deponija šire izuzetni smradovi i da po tom pitanju, molimo inspekcijske službe da izvrše uvid i da se, obzirom na obećanje od strane gradonačelnika da će se ona izmjestiti, nešto napravi i pokrene", istaknuo je Furić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jakuševčani su ponovno tražili zatvaranje samog smetlišta, uz podsjetnik da deponij nema dozvolu za rad. "I dalje inzistiramo da se to smetlište zatvori, da se prestane dovažati smeće na Jakuševec i naravno, tražimo da se ispoštuju naši zahtjevi u vezi kompostane i u vezi drobilice građevnog otpada, što je Gradska uprava i prihvatila", podsjeća Furić.

"Ne želimo davati neke lokacije gdje bi se ona trebala smjestiti, ali rečeno je da bi ta kompostana išla u Resnik, Dumovečki Lug ili tako nešto"

Rokovi u prvom slučaju su odavno probijeni, pa stanovnici tog dijela grada strahuju da bi tako trebalo biti i u drugom slučaju. "Moj zaključak bi bio, ako je to po inspekciji sve u redu, onda mi predlažemo da svaki kvart ima jednu kompostanu i jedan deponij. Zašto to ne bi imao svaki kvart, a ne samo Jakuševec", naglašava Furić.

Jakuševčani su u stalnom kontaktu s Gradskom upravom, pa se i dalje nadaju da će se kompostana uskoro izmjestiti s Jakuševca. Kamo s njom, stanovnici tog dijela grada ne žele sugerirati. "Ne želimo davati neke lokacije gdje bi se ona trebala smjestiti, ali rečeno je da bi ta kompostana išla u Resnik, Dumovečki Lug ili tako nešto. A i sami smo bili svjedoci na predstavljanju prostornog plana kada su ljudi jasno i glasno rekli da oni to tamo ne žele i ljude potpuno shvaćam", zaključuje Furić.

"U proteklih desetak dana zaprimljene su višekratne prijave građana Grada Zagreba na neugodne mirise koji se šire u okoliš s odlagališta otpada"

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode su izvijestili kako Inspekcija zaštite okoliša pokreće koordinirani inspekcijski nadzor na Jakuševcu.

"U proteklih desetak dana zaprimljene su višekratne prijave građana Grada Zagreba na neugodne mirise koji se šire u okoliš s odlagališta otpada "Prudinec - Jakuševec" kojim upravlja Zagrebački holding d.o.o. Podružnica ZGOS.

S obzirom na složenost problematike, a u cilju učinkovitog rješavanja problema i pribavljanja potpunog uvida u stanje, Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode uputila je poziv za provedbu izvanrednog koordiniranog nadzora. Poziv je upućen inspekcijskim službama Ministarstva unutarnjih poslova (inspekcija za zaštitu od požara), Ministarstvu poljoprivrede (vodopravna inspekcija), Ministarstvu zdravlja (sanitarna inspekcija) i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja (građevinska inspekcija). Uz inspekciju zaštite okoliša navedene inspekcije drugih resora provest će koordinirani inspekcijski nadzor o čijim ćemo pravovremeno obavijestiti javnost kroz objedinjeno rješenje inspekcije zaštite okoliša našeg ministarstva"
, stoji u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara