Ne prihvati li Sabor njihov prijedlog, Laburisti će se žaliti na izbore

Ne prihvati li Sabor njihov prijedlog, Laburisti će se žaliti na izbore

Foto: FAH

HRVATSKI laburisti najavili su da će, ne prihvati li Sabor njihov prijedlog izmjena izbornih jedinica, nakon parlamentarnih izbora pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene ustavnosti izbornih rezultata po pojedinim izbornim jednicama.

Najavio je to laburist Dragutin Lesar na konferenciji za novinare na kojoj je još jednom podsjetio da njegova stranka predlaže izmjene Zakona o izbornim jedinicama po kojima bi se Hrvatska podijelila u šest izbornih jedinica, u kojima bi se birao različit broj zastupnika.

Time bi se, objašnjava Lesar, ispravila nejednakost u težini biračkog glasa na koju je Ustavni sud upozorio još 2010., u izvješću kojim je upozorio da o ravnomjernoj raspodjeli broja birača ovisi zakonitost i opći demokratski karakter cjelokupnih izbora.

Lesar upozorava da je razlika između najveće devete i najmanje četvrte izborne jedinice u čak 96.825 birača, što čini glasove dovoljne za 3,5 zastupničkih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razlika po jednom mandatu je tako u 6917 glasova, što je, kaže Lesar, nedopustivo.

"Oni bi bili nesuglasni Ustavu ako bi odstupanje u broju birača utjecalo na izbore"

Podsjeća na odluku Ustavnog suda po kojoj o razlici u težini glasa po pojedinim izbornim jedinicama "može ovisiti i ocjena ustavnosti cjelokupnih izbora".

"Oni bi bili nesuglasni Ustavu ako bi prekomjerno odstupanje u broju birača po pojedinim općim izbornim jedinicama izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat, tj. ako bi dovelo do različitih izbornih rezultata u situaciji kada bi svi ostali elementi izbornog sustava bili, odnosno ostali isti", napisao je Ustavni sud 2010., u izvješću kojim je Sabor upozorio da treba žurno mijenjati Zakon o izbornim jedinicama.

Ustavni sud tada je upozorio i da treba paziti da se granice izbornih jedinica što više podudaraju s administrativnim granicama tih jedinica, dakle, da se ne smije dogoditi da Grad Zagreb bude podijeljen u četiri izborne jedinice, podsjeća Lesar i naglašava da prijedlog laburista uvažava i tu preporuku Ustavnog suda.

Na pitanje smatra li da su i izbori 2011. bili protuzakoniti, odgovorio je, "da se netko žalio, Ustavni sud bi imao dosta posla oko procjene ustavnosti i zakonitosti tih izbora".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara