Ne žele izaći iz eurozone, ali većina Grka podupire način pregovora vlade s vjerovnicima

Ne žele izaći iz eurozone, ali većina Grka podupire način pregovora vlade s vjerovnicima

Foto: FAH

VEĆINA Grka podupire vladu stranke Sirize u pregovorima s vjerovnicima priželjkujući ipak dogovor koji će omogućiti ostanak zemlje u eurozoni, zaključak je ankete objavljene u nedjelju.

Anketa koju je proveo institut Public Issue za provladin dnevni list Avgi (Zora) pokazuje da 54 posto ispitanika odobrava način na koji vlada radikalne ljevice Sirize vodi pregovore, usprkos napetostima s međunarodnim kreditorima kojima Atena ne smije popustiti, smatra 59 posto ispitanih.

89 posto ispitanika se protivi novom smanjenju mirovina, a 81 posto se protivi kolektivnom otpuštanju radnika.

Vlada neće popustiti "nerazumnim zahtjevima"

Od kolovoza 2014. Grčka preživljava očekujući da joj vjerovnici uplate 7,2 milijarde eura preostalih iz drugog paketa pomoći koji istječe koncem svibnja.

Europljani i MMF traže provođenje reforma u zamjenu za pomoć, napose reformu radnog tržišta. Te su reforme dijametralno suprotne predizbornim obećanjima Ciprasove vlade.

Grčki premijer je u subotu opetovao da njegova vlada neće popustiti pred "nerazumnim zahtjevima" koji su u suprotnosti s "crvenim crtama" postavljenim u kampanji.

Ako se ne dogovori s kreditorima, Grčka neće moći ispuniti preuzete obveze pošto joj između 5. i 19. lipnja na naplatu stigne rata od 1,5 milijarda eura duga MMF-u. Neispunjavanje obveza moglo bi prisiliti Grčku da izađe iz eurozone.

Po rezultatima ankete, 71 posto ispitanika podupire zajedničku europsku valutu a 68 posto misli da bi povratak na drahmu samo pogoršao stanje u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara