Nedjeljni lokalni izbori u Grčkoj prvi test za Samarasa: Nezapamćeno mnogo kandidata

Nedjeljni lokalni izbori u Grčkoj prvi test za Samarasa: Nezapamćeno mnogo kandidata

Foto:

MILIJUNI grčkih birača u nedjelju će izaći na birališta kako bi na lokalnim izborima odabrali gradonačelnike 325 gradova i 13 predsjednika regija, župana, u prvom testu za konzervativno-socijalističku koaliciju premijera Antonisa Samarasa od njezina dolaska na vlasti prije nepune dvije godine, na kojem će moći provjeriti kako stoji u odnosu na Syrizu, oporbenu stranku radikalne ljevice.

"Nedjeljno glasovanje formalnopravno je lokalnog karaktera, ali će zapravo biti riječ o odmjeravanju snaga između onih koji prihvaćaju politiku sadašnje vlade i onih koji žele poslati poruku neslaganja s njom", ocijenio je Thomas Gerakis, ravnatelj Instituta za ispitivanje javnog mnijenja Marc.

Vladajuća koalicija oštrim je rezovima, snažnom štednjom i ustrajnom provedbom reformi nakon silnih godina uspjela zaustaviti strmoglavi gospodarski pad i stabilizirati stanje u zemlji, ali je "usput" do krajnosti iscrpila i obeshrabrila grčko društvo, što je adut na koji računa Syriza, koja se u potpunosti protivi politici štednje.

Krajnja polarizacija očekuje se prije svega u drugom krugu, koji će se održati paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja, u koje bi Nova demokracija (desnica) i Siriza, prema rezultatima anketa, mogli ući s gotovo podjednakom biračkom potporom. Socijalistički PASOK, druga velika grčka stranka koja je u vladajućoj koaliciji, teško se oporavlja od totalnog urušavanja od prije dvije godine i bio bi zadovoljan kad bi se na položajima uspio zadržati dio sadašnjih gradonačelnika i župana iz njihovih redova.

No moguć je i malo drukčiji ishod - da opća apatija i duboka razočaranost u grčkom društvu iznjedre neku manju stranku, ili više njih kao treću političku opciju, koje bi mogle preoteti dio izbornog kolača velikim grčkim strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezapamćeno mnogo kandidata na lokalnim i europskim izborima


"Načelno, moj će glas biti revolt protiv sustava. Glasovat ću za neku manju stranku jer sam razočaran našim političkim sustavom", rekao je Vasilis Sotirakos, nezaposleni 26-godišnji računovođa.

Tradicionalno je blizak desnom centru, ali kaže da ne želi glasovati ni za jednu od dvije stranke vladajuće koalicije, a još manje za radikalnu ljevičarsku oporbu. Njegov glas neće dobiti ni četiri manje stranke koje imaju parlamentarne zastupnike, a Grka koji razmišljaju isto kao Sotirakos ima poprilično, po nekim pokazateljima i 40 posto.

Ove će izbore obilježiti još jedna novina, nezapamćena brojnost kandidata i na lokalnim (40 tisuća kandidata) i na europskim izborima (1300), koju je omogućila promjena izbornog zakona prošlog mjeseca tako da stranke na svojim listama mogu istaknuti i 50 posto više kandidata nego dosad. Nezadovoljni tradicionalnim političkim strankama i šestogodišnjom recesijom, tisuće nezavisnih kandidata, mnogi mlađi od 30 godina, odlučili su iskoristiti tu priliku i pokušati utjecati na svoju i budućnost Grčke kroz vlastiti politički angažman.

"Politički sustav prolazi kroz krizu pa sve više mladih razumije da su promjene nužne i odlučuje se upustiti u politiku", rekao je Joanis Marios Caltas (27), i sam kandidat na lokalnim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara