"Nema šanse da odobrimo radne dozvole za Brodosplit"

"Nema šanse da odobrimo radne dozvole za Brodosplit"

Foto: Hina, Index

VLADA neće Brodosplitu odobriti dozvole za uvoz stranih radnika, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

> Brodosplit na steroidima: Debeljak zatražio dozvolu za 4.500 stranih radnika

"Nema šanse. Dok god u Hrvatskoj ima toliko nezaposlenih ljudi, dok god ima tih kadrova na Zavodu za zapošljavanje, dok god je moguće ljude prekvalificirati za ta zanimanja, neće biti odobravanja dozvola za brodogradnju", rekao je Mrsić i dodao:

"Ovo što gospodin Debeljak sada radi je, po meni, jedan oblik pritiska na radnike u Brodosplitu i smatram da to nije trebalo raditi na ovakav način", izjavio je Mrsić.

Ministar rada i mirovinskog sustava je istaknuo kako ove godine nije odobrena ni jedna radna dozvola za brodogradnju, a i općeniti stav Vlade o radnim dozvolama za strane državljane je vrlo restriktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prošle godine smo odobrili 980 radnih dozvola, ove godine 360 i s takvim stavom ćemo nastaviti i dalje. Odobravat ćemo samo radne dozvole za ona zanimanja za koje u Hrvatskoj stvarno nema adekvatnog kadra", zaključio je Mrsić za Media servis.

Brodosplit: Prvo ćemo tražiti na domaćem tržištu rada

Podsjećamo, Index je prije dva dana objavio da je Tomislav Debeljak zatražio dozvolu za 4.500 stranih radnika za iduću godinu! Brodosplit najviše traži elektro zavarivača, njih čak 1.500, na cijeni su i brodomonteri, brodocjevari i brusači. Po 500 radnih mjesta! Antikorozivaca se traži 400, električara 300, pjeskara 200, bravara 200, stolara i limara po 150, izolatera stotinu, skelara 80!Kupoprodajnim ugovorom preuzeo je obavezu zapošljavanja 2.000 radnika od njih 3.500 za kojih se nije našlo mjesto u novom sustavu poslovanja Brodosplita. Sada ih, pak, u inozemstvu traži čak 4.500.

"Prema dosad ugovorenim poslovima u brodogradnji, gdje smo u zadnjih šest mjeseci ugovorili devet brodova plus pet brodova u opciji iz istih ugovora, gradnju Barži za Južnu Ameriku, kao i u vanbrodograđevnoj industriji te shodno poslovima koje trebamo uskoro ugovoriti, poput izgradnje pretovarnih kranova, raznih konstrukcija u energetici i offshore platformama, Brodosplit bi u rujnu i listopadu 2014. godine, dakle, u špici proizvodnje, trebao zapošljavati 4.500 radnika. Brodosplit će potreban broj radnika pokušati pronaći prvenstveno na domaćem tržištu. Međutim, u kontaktu sa Zavodom za zapošljavanje utvrđeno je kako će nam vjerojatno nedostajati određeni broj domaće radne snage za potrebne poslove, pogotovo zavarivača i brusača. Kako je teško za očekivati da bi se na domaćem tržištu mogao pronaći potreban broj radnika iz potrebnih proizvodnih struka, zatražili smo određeni broj dozvola za stranu radnu snagu, kako bi u tom slučaju mogli realizirati poslovne planove", odgovorili su za Index iz Brodosplita.

"Prvo ćemo tražiti na domaćem tržištu rada, a onda eventualne nedostatke i na stranom tržištu. Do smanjivanja radnika u Brodosplitu je došlo ponajviše zbog potrebe smanjivanja radnika u administraciji, ali i zbog toga što za ostalim radnicima nije bilo potrebe zbog opsega posla. Kako se potrebe budu povećavale, angažirat će se i novi radnici", kažu u Brodosplitu.

U 2013. odobreno 2329 dozvola za zapošljavanje stranaca, ali ni jedna za brodogradnju

Ukupna ovogodišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 2329 dozvola, od čega je, po podacima Ministarstva rada, 2000 za produženje već izdanih dozvola, a 329 za novo zapošljavanje stranaca. Brodogradnje nema među djelatnostima u kvoti za 2013., za razliku od prošle godine, kada je najviše dozvola, njih 614, bilo izdano upravo u brodogradnji. Razlog je vjerojatno taj što je Kraljevica otišla u stečaj pa je na tržistu rada bilo dovoljno radnika toga profila.

Kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2013. nije u potpunosti iskorištena - do sada je po podacima Ministarstva izdano 289 dozvola, tako da do kraja godine postoji mogućnost za izdavanje još 40.

Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova i sukladno odobrenoj kvoti koju donosi Vlada, u ovoj godini državljanima trećih država izdano je 168 dozvola za novo zapošljavanje i 1181 dozvola za produženje već izdanih dozvola. Državljanima trećih država izvan godišnje kvote, sukladno Zakonu o strancima, u 2013. izdano je 928 dozvola za boravak i rad, navodi se u priopćenju Ministarstva rada i socijalne skrbi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara