Nemaju sreće s vremenskim uvjetima: Problemi za poljoprivrednike u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: Dragan Matić/Cropix

POLJOPRIVREDNI proizvođači u Osječko-baranjskoj županiji posljednjih godina nemaju previše sreće s vremenskim prilikama. U posljednjih deset godina bilo je čak osam elementarnih nepogoda, a kiša i snijeg koji su proteklih tjedana padali na dobrom su putu da se proglasi još jedna.

Od početka ove godine na području Osječko-baranjske županije palo je više od 240 litara oborina po četvornom metru i dobar dio oranica još je uvijek pun vode. Optimalni rokovi za jare kulture su prošli, a za šećernu repu je krajnje vrijeme sjetve.

"Tračak optimizma ipak donose ova sunčana razdoblja i nešto više temperature, a sve pozorno prate i u županijskim službama", kaže dožupan Željko Kraljičak.

"Pratimo stanje na terenu, pratimo vodostaje, pratimo klimu. Za svaku elementarnu nepogodu je Županiji bilo manje između 500 i milijardu kuna prihoda. Obiteljska i poljoprivredna gospodarstva su, a i općenito poljoprivreda, iscrpljeni, više nema vlastitih rezervi, živi se pomalo na dug i kredite. Velike su obaveze još od prošle godine prema organizatorima proizvodnje. Nadam se, molimo se i vjerujemo da će ovo biti samo jedna prosječna godina", istaknuo je Kraljičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak optimizam

Strahuje se da bi ove godine moglo nedostajati pojedinih kultura, što će opet dovesti do poremećaja na tržištu hrane.

"Sigurno je samo da će se planirana struktura sjetve bitno promijeniti i da će se brojni poljoprivrednici na kraju okrenuti kukuruzu, soji i suncokretu", kaže voditelj Odsjeka za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek, Ernest Nad.

"Radi se o kulturama koje su ekonomski interesantne proizvođačima. Cijene su vrlo stabilne i gledajući možda s cjenovnog aspekta, tu se neće puno gubiti. S time da moramo biti svjesni jedne činjenice, da je šećerna repa najakumulativnija ratarska kultura već dugi niz godina", naglasio je Nad.

Optimizam poljoprivrednicima, unatoč lokalnim pljuskovima koji se očekuju i narednih dana, ulijeva dugoročna prognoza koja kaže da bi se oborine trebale smiriti sljedećega tjedna, nakon čega ih u narednih 15-ak dana ne bi trebalo biti, bar ne u većim količinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara