Nemoguća istraga pada malezijskog zrakoplova: Istražitelji pobjegli pred topničkom paljbom

Foto: lifenews.ru

MEĐUNARODNI stručnjaci koji traže ostatke malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine morali su u subotu napustiti jedan dio tog područja zbog topničke paljbe, kazala je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Stručnjaci kažu da paljba odjekuje na oko dva kilometra udaljenosti te da se približava.

"To je bilo dovoljno blizu da odlučimo otići, paljba je bila jako glasna i tlo je podrhtavalo", rekao je novinarima Alexander Hug, pomoćnik šefa misije OESS-a za Ukrajinu.

Rizik je bio prevelik

Hug je kazao da je zasad prerano reći radi li se o kršenju prekida vatre na koji su se obvezale ukrajinske i pobunjeničke snage koje se nalaze u blizini mjesta rušenja zrakoplova.

"Zvuk borbi previše se približio i kolege su odlučile povući se, rizik je bio prevelik", dodao je.

Na dijelu gdje se potraga koncentrirala na traženje posmrtnih ostataka, neprekidno su se čule eksplozije, kazao je jedan novinar koji se javio s lica mjesta. Zatišje u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista omogućilo je međunarodnim stručnjacima da u subotu nastave potragu za ostacima žrtava na mjestu na kojem je u srpnju srušen malezijski putnički avion.

Još nisu pronađeni ostaci

Otprilike sedamdeset stručnjaka drugi dan je pretraživalo tu lokaciju na kojoj je život izgubilo svih 298 ljudi iz Boeinga 777. Rad im je omogućio dogovor o lokalnom prekidu vatre između Ukrajine i proruskih pobunjenika, objavio je OESS.

Ukrajinski dužnosnici objavili su ovaj tjedan da još nisu pronađeni ostaci 80 stradalih putnika iz zrakoplova.

Stručnjaci iz Nizozemske i Australije u petak su pronašli još neka tijela, ali sigurnosna situacija ocijenjena je "nestabilnom i nepredvidivom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara