Nemušti PR: Vlada nije uvela posebne porezne olakšice humanitarcima

Nemušti PR: Vlada nije uvela posebne porezne olakšice humanitarcima

Foto: FAH, Screenshot: Vlada.hr

HRVATSKA Vlada "velikodušno" je na svojoj službenoj stranici obavijestila poduzetnike koji u humanitarnoj pomoći poplavljenim područjima sudjeluju s donacijama odnosno uplatom novčanih sredstava  da će im se iznos doniranih sredstava priznati kao rashod do visine 2 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

No, činjenica je kako Vlada u slučaju pomoći poplavljenim područjima nije donijela nikakvu posebnu uredbu niti se posebno odrekla prihoda, već je samo poduzetnike podsjetila na aktualni zakon i pravne mogućnosti.

"Velikodušno" podsjetili na važeći Zakon

Konkretno riječ je o važećem Zakonu o porezu na dobit koji u članku 7., stavak 7. regulira donacije i humanitarnu pomoć, a prema kojem se priznaje rashod do visine 2 posto prihoda. Vlada u svojem posebnom priopćenju naglašava da novčana sredstva koje poduzetnici doniraju ne podliježu obavezi obračuna PDV-a s obzirom da se ne očekuje nikakva protuusluga za donirana sredstva. Riječ je o pravilu odnosno zakonu koji je na snazi već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isto tako napominje se da ukoliko se donacija izvršava isporukom dobara i u ovom slučaju se iznos izvršene donacije priznaje kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit ) do visine 2 posto ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini.

PDV se mora platiti

Vlada je obavijestila da će se odreći prihoda s osnove PDV-a a vezano za donacije putem telefonskih poziva.

"Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati PDV. Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, Vlada Republike Hrvatske donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crveni križ)", stoji u obavijesti Vlade.

Gdje je odluka Vlade?

Vlada dakle nije oslobodila operatere plaćanja PDV-a. No protuvrijednost PDV-a, će se naknadno uplatiti u humanitarne svrhe. Vlada će tako morati imati detaljni ispis, odnosno točan iznos koliko je PDV-a obračunato na pozive na poseban broj za žrtve poplava i potom  će donirati iznos koji će biti jednak iznosu prikupljenog PDV-a.   

Istovjetan slučaj dogodio se u slučaju prikupljanja pomoći putem telefonskih donacija za liječenje Nore Šitum. Odluka je donesena na sastanku Vlade 6. veljače prošle godine.

Slična odluka za PDV u donacijama telefonom za poplavljena područja nije bila danas najavljena  na sjednici Vlade, iako su najavljene druge odluke o konkretnoj pomoći za ugrožene dijelove Hrvatske. Valjda se toga nisu sjetili. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara