Nepalsko klizište ugrozilo više od 400.000 Indijaca

Foto: Hina

VIŠE od 400.000 stanovnika istočne Indije ugroženo je poplavama koje su nastale kad je blato s klizišta u Nepalu blokiralo riječni tok pa se rijeka izlila.

U susjednome Nepalu u tome je klizištu poginulo najmanje devet osoba, deseci su nestali, a tisuće su evakuirane, objavile su u nedjelju vlasti.

Obline kiše izazvale su klizanje tla, a na rijeci Sunkoši stvorio se blatni čep zbog kojega je poplavila ta rijeka koja pod imenom Kosi teče u susjednu indijsku saveznu državu Bihar.

U Biharu strahuju zbog nepalske odluke da eksplozijom raznese blatni čep na rijeci, jer bi voda mogla poplaviti gusto naseljenu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poplava bi mogla ugroziti otprilike 425 tisuća ljudi, a vlasti su evakuirale 44 tisuće stanovnika u sedam okruga Bihara, rekao je Ašok Kumar, predstavnik biharske uprave za krizna stanja.

"Mnogi nerado odlaze od kuće, ali mi ih nastojimo na silu evakuirati, jer znamo što im prijeti"

"Preseljavamo ljude s područja na kojem se očekuje rast vodostaja", rekao je Kumar i dodao da je u toj regiji dosad osnovano 117 prihvatnih logora.

U nekim su mjestima vlasti morale ljude tjerati da odu od kuće, rekao je S. S. Guleria, zamjenik glavnoga inspektora snaga za reakciju na katastrofe.

"Mnogi nerado odlaze od kuće, ali mi ih nastojimo na silu evakuirati, jer znamo što im prijeti", rekao je Guleria.

Indijski premijer Narendra Modi koji u nepalskome glavnom gradu Katmanduu pregovara o trgovinskom sporazumu, izrazio je zabrinutost zbog stanja u Biharu i rekao da toj regiji treba pružiti svaku raspoloživu pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara