Nešto se kuha na Bliskom istoku: Saudijska vojska podigla stupanj pripravnosti na visoku razinu

Nešto se kuha na Bliskom istoku: Saudijska vojska podigla stupanj pripravnosti na visoku razinu

Foto: AFP

SAUDIJSKI kralj Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud naredio je svojim vojnim i sigurnosnim snagama da podignu stupanj pripravnosti na visoku razinu zbog, kako kaže, turbulentne situacije u regiji.

Prema tvrdnjama Press TV-a, kralj Abdullah je naredbu izdao pismom najveće tajnosti koje je poslao na adrese ministara unutrašnjih poslova i obrane, te vojnim i obavještajnim zapovjednicima. Press TV u svom posjedu ima i kopiju pisma, koje nosi datum 27. lipnja.

U dekretu koji poziva na pripremu protiv stranih i terorističkih napada, kralj upozorava saudijske sigurnosne snage da ove naredbe moraju shvatiti ozbiljno i izvršavati ih bez oklijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijsko ministarstvo obrane stoga mora podići sve jedinice na stanje visoke pripravnosti, jer u dekretu stoji kako sve snage unutar i van kraljevine moraju biti spremne za sudjelovanje u operaciji nazvanoj "al-Farouq".

Iako Press TV sugerira kako bi razlog ovakve odluke mogao biti sve veći broj antirežimskih prosvjeda u zemlji, posebno navodeći one u regiji Qatif gdje prosvjednici traže oslobađanje političkih zatvorenika, pravo na slobodu govora i okupljanja te okončanje diskriminacije, lako je moguće da ovo podizanje pripravnosti više ima veze sa situacijom u Siriji. Iako Saudijska Arabija baš i nije sklona "klasičnom ratovanju", dobro je poznato kako baš ona uvelike oružjem opskrbljuje pobunjenike u Siriji.

Osim toga, situacija je nestabilna i u Egiptu, a i Iran je svojevrsna tempirana bomba. Možda ovo podizanje pripravnosti ne mora značiti da se kuha nekakva konkretna akcija ili intervencija, ali je dobar pokazatelj rastućih napetosti u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara