Netanyahu poručio Palestincima: Ako želite mir morate priznati Izrael

Foto: Guliver Image / Getty Images

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak svjetske čelnike da ne dopuste Iranu da obogaćuje uran te pozvao Palestince da priznaju Izrael ako žele mir.

Obraćajući se proizraelskom lobiju AIPAC u Washingtonu nakon razgovora u Bijeloj kući u ponedjeljak, Netanyahu nije kazao ništa novo u pogledu bliskoistočnih pitanja.

Ponovio je svoje protivljenje mogućnosti da konačni sporazum s Iranom dopusti toj zemlji da zadrži neke tehnologije koje bi mogle poslužiti za proizvodnju bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je također da se poveća diplomatski pritisak na Teheran, dok privremeni mirovni sporazum dogovoren u studenome predviđa upravo suprotno.

Glede Palestinaca, s kojima su u srpnju obnovljeni mirovni pregovori pod američkim okriljem, Netanyahu je kazao kako želi dogovor. No, od Palestinaca očekuje da priznaju Izrael ako žele mir.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ističe da je glavna zapreka za dogovor o neovisnoj palestinskoj državi gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara