Netanyahu u sporu s Bijelom kućom oko Irana

Netanyahu u sporu s Bijelom kućom oko Irana

Foto: FAH

IAKO je obrazovan u Sjedinjenim Državama, govori odlično engleski jezik s američkim akcentom te je neko vrijeme bio zaposlen kao konzultant u jednoj tvrtki u Bostonu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu vrlo dobro zna na koji način razbjesniti svojeg najbližeg saveznika, Sjedinjene Države, u posljednjem u nizu oštrih komentara između njegove vlade i američke administracije.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest jučer je oštro optužio Izrael da iskrivljuje pojedinosti pregovora o iranskom nuklearnom programu da bi podrovao ishod pregovora.

Ovo je posljednji u nizu oštrih komentara između Netanyahuove vlade i administracije američkog predsjednika Baracka Obame koji je američko-izraelske odnose doveo do najgorih u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Dogovor s Iranom je loš i opasan"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema sumnje, neke stvari koje su Izraelci iznijeli opisujući naše stajalište u ovim pregovorima nije točno", rekao je Earnest novinarima pošto je Netanyahu dogovor s Iranom ocijenio "lošim i opasnim", dodavši da će učiniti sve što može kako bi ga spriječio.

"I dalje se nastavlja praksa 'probiranja' određenih informacija koje se kasnije koriste izvan konteksta kako bi se iskrivilo stajalište što su ga Sjedinjene Države zauzele u pregovorima", rekao je Earnest.

Promatrači smatraju da je to tek početak napetih dvaju tjedana do 3. ožujka kada bi Netanyahu trebao govoriti o prijetnjama koje dolaze od Irana na zajedničkoj sjednici Kongresa o prijetnjama koje dolaze od Irana.

"Netanyahu surađuje s republikancima kako bi se kritizirala Obamina strategija kada je o Iranu riječ"

Netanyahua je pozvao republikanski predsjednik Zastupničkog doma Kongresa John Boehner na inicijativu Boehnera i izraelskog veleposlanika u Washingtonu Rona Dermera, o čemu Bijela kuća u početku nije bila informirana. Američku je administraciju takav potez uznemirio iz više razloga: najprije zato što se odaje dojam da Netanyahu surađuje s republikancima kako bi se kritizirala Obamina strategija kada je o Iranu riječ. Usto se ne poštuje ni diplomatski protokol jer je jedan strani šef države pozvan u posjet samo nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u vlastitoj zemlji 17. ožujka. Tijekom Netanyahuova boravka u SAD-u izostat će sastanak Obame i izraelskog premijera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara