Nevenka Bečić priznala jad u splitskoj blagajni: Nemamo više ni lipe, ako nema - nema!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"NEMAMO više ni lipe. Svi bi mi htjeli, ali ako nema - nema! Moramo biti odgovorni. Jasno treba reći da nemamo odakle uzeti ova sredstva", vrlo je eksplicitna bila predsjednica splitskog Gradskog vijeća Nevenka Bečić u raspravi oko amandmana oporbenih vijećnika za socijalu uoči rebalansa proračuna za tekuću i donošenja proračuna za iduću godinu. Bečić se lijepo oporavila od pada na ledu u Zagrebu i raspravu vodi suvereno. Očekuje se cjelodnevna sjednica. Točaka je bezbroj, a stanje alarmantno. 

"Pa ne možemo tako, to je protuzakonito"

Para nema, u blagajnu se skupilo tek 700 milijuna kuna od planiranih 820. Grad je u minusu 30 milijuna kuna, lani je minus bio čak 60! Kerum je potrošio višak od par desetaka milijuna kuna što mu je ostavio Kuret, Državna revizija ustanovila je da je i 60 milijuna kuna za smetlište Karepovac nenamjenski potrošeno.

Vrlo je smiješno zvučala Bečić kada je upravo zbog ove situacije s Karepovcem prozvala SDP-ovce za amandman koji predviđa da se socijala financira sredstvima odvojenima za promet.

"Pa ne možemo uzimati od tamo, to je protuzakonito!", imala je Nevenka nastup iskrenosti. 

"Zamjenik Jure Šundov rekao je da nema ni kune na žiro računu. A gdje je 20 milijuna kuna za Karepovac? Niste poštivali zakon ni u 2012. godini, novac ste ponovno potrošili", zamijetio je Luka Roguljić, vijećnik HDSSD-a. Ne bez razloga, Državno odvjetništvo već neko vrijeme istražuje što je s tim novcem, koji se može potrošiti, ali mora i vratiti, što dakako zbog nezavidne situacije u gradskoj blagajni nije napravljeno pa je sve jasnije da postoje osnove za pokretanje postupka!

"Pauza, pauza", predložio je Jure, a Nevenka odobrila. Pet minuta. Ne zna se zbog čega. Valjda zbog Roguljića.

Kerum diže kredite, prodaje gradsku imovinu...

Grad Split će i ove godine darivati potrebite, a dogodine će se potrošiti još 20 milijuna kuna za Zapadnu obalu, odnosno, aneks od hotela Ambasador do Matejuške. Dosad se na Kerumov lungo mare potrošilo gotovo 70 milijuna kuna!

Grad Split planira raspisati i javni natječaj za prodaju velike parcele od četiri i pol tisuća kvadrata na Duilovu. Isklična cijena je 2,5 milijuna eura, odnosno, 18,8 milijuna kuna. Za vrijeme Kerumovog mandata ovo je najveća prodaja gradske imovine, pretpostavlja se da se to radi kako bi se napunila osiromašena gradska blagajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradske financije Kerum je dotjerao gotovo u istu situaciju kao i svoje. Grad Split digao je ove godine jedan kratkoročni kredit od 30 milijuna kuna, no to nije dosta pa se traži još jedan od 30 milijuna kuna, i to dugoročno kako bi se servisirale municipalne obveznice iz 2007. godine koje na naplatu stižu sredinom iduće godine...

Muka za Keruma nije dovršena jer će uoči izglasavanja proračuna morati izaći u susret HDZ-ovcima koji za komunalno uređenje kotareva traže 10 milijuna kuna. Igor Boraska, nezavisni vijećnik i predsjednik Splitskog saveza športova također će tražiti milijun i nešto...

Kerum prisutan, mentalno odsutan...

Čudi možda što još nitko nije postavio pitanje zašto gradonačelnik i predsjednica Gradskog vijeća, odnosno, Kerum d.o.o. duguju državi 3,5 milijuna kuna poreza. Kad se već toliko pozivaju na fiskalnu odgovornost, ovo je naprosto pitanje koje se mora raščistiti. Tim više što se radi i o saborskim zastupnicima.

Pitanje se Kerumu inače može postaviti jer je prisutan. Fizički. Mentalno baš i ne. Kao da je odsutan... Dosad se uključivao u raspravu tek da pita što je s mačkama koje se pregaze u Splitu, a voze u Šibenik i da njemu nije jasno da se ne može nać' milijun i 800 tisuća kuna za zahtjeve SDP-ovaca. "Pa nije neka greda...", komentirao je Kerum...

Totalna shizofrenija: Sada i POS odjednom dobar?!

U shizofreničnu situaciju u Splitu prikladno se uklopila i Kerumova želja da se s APN-om ipak ide u jeftine stanove iz programa POS. Vijećnici su začuđeni jer Kerumu to dosad nije valjalo, već je sam htio graditi stanove za podstanare, što je uostalom bilo i jedno od predizbornih obećanja.

Suradnja s partnericom Marinom Wallner na Kili je, međutim, zapela i mnogi najnoviju Kerumovu ideju vide kao potvrdu raskida, ali i želju da se iz gradskih sredstava financira komunalno opremanje privatnog projekta...

POS je vatreno branio mladi HGS-ovac Dane Galić, koji je pojasnio da se nije moglo ranije ići u ovaj projekt jer vlasništvo nad zemljištem nije bilo riješeno...

"Zašto nema vlasničkog lista?", primijetila je Sanja Bilač iz HDZ-a. "Većina je gradsko", objasnio je Ivan Pavić, pročelnik Službe za imovinsko-pravne poslove i gospodarenje gradskim resursima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara