Nevladine udruge traže od predsjednika Srbije da se odrekne titule četničkog vojvode!

Nevladine udruge traže od predsjednika Srbije da se odrekne titule četničkog vojvode!

Foto:  AFP

"TAJ gest bio od velikog značaja za Srbiju i njene odnose s drugim državama, bez obzira što ta titula nema nikakvu vrijednost ni smisao",stoji u zahtjevu više nevladinih organizacija koje traže od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se javno odrekne titule četničkog vojvode. Nikolić je četnički vojvoda od 1993. godine. 
 
"Što god se dogodi u Srbiji i što god da se mislilo o fenomenu četništva, on će u najmanju ruku ostati diskutabilan i kontroverzan, dok naši najbliži susjedi o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, misle sve najgore", stoji u zahtjevu nevladinih organizacija u kojem se naglašava da će Srbi kao narod biti vječno odgovorni za zločine koje su njihovi sunarodnici počinili. No, isto tako, Srbi sami sebi duguju da se neke stvari nazovu pravim imenom, kao i da se za sva vremena raskine ono što je postala sramota Srbije u svijetu.  
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Gospodine predsjedniče, Vi ste rekli da želite biti predsjednik svih građana Srbije, na što Vas i Ustav obvezuje. Ali, dok god nosite tu vojvodsku titulu, to ne možete biti", stoji u zahtjevu. Naglašava se kako se veliki broj građana Srbije ne želi identificirati s četništvom kao i da ne želi da ga predstavlja netko tko pripada tom dijelu društva. 
 
"Dužni ste se odreći nečega što Vas čini predsjednikom samo jednog dijela Srbije", naglašava se u pismu kojeg su potpisali Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond "Biljana Kovačević Vučo" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara