Nijemac nije htio platiti tegljenje nakon što mu se pokvario brod, spašavala ga Lučka kapetanija

Nijemac nije htio platiti tegljenje nakon što mu se pokvario brod, spašavala ga Lučka kapetanija

Foto: FAH (Ilustracija)

ZADARSKA Lučka kapetanija sinoć je u Ljubačkom zaljevu spasila dvoje njemačkih turista kojima se pokvario motor na brodici dugoj 5,2 metra.

Njemački državljanin J.S. pozvao je pomoć i zatražio da ih se otegli do mjesta Rtina. S obzirom da su oko 17:20, kada je stigao poziv u pomoć, na moru vladali povoljni uvjeti Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru preporučila je Nijemcima da iskoristi mogućnost komercijalnog teglja, te su im u susret poslana plovila dvije tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vlasnik brodice u kvaru odbio je njihovu pomoć zbog prevelike cijene teglja, te je poručio da će samostalno, na vesla, doploviti do obale unatoč činjenici da im je napajanje mobitela bilo pri kraju te da nisu posjedovali potrebnu brodsku signalizacijsku opremu, o čemu je, zbog predostrožnosti Središnjica obavijestila nadležnu zadarsku Kapetaniju i Pomorsku policiju Zadar.

"Kako do večernjih sati Nijemci nisu značajnije doplovili do obale zadarska Kapetanija ipak je uputila SAR plovilo prema dojavljenoj poziciji gdje je u 21.40 sati njemačka brodica sa dva neozlijeđena člana posade i pronađena kako pluta na sredini Ljubačkoga zaljeva, uzeta je u tegalj i u 23.00 sata vezana na sigurno u mjestu Soldatica na otoku Viru, čime je ova akcija uspješno okončana", priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Očevidne radnje povodom ove pomorske nezgode provode djelatnici zadarske Kapetanije koji su unatoč očitom nemaru njemačkoga voditelja brodice pokrenuli preventivnu akciju spašavanja čime su spriječili izvjesno stradavanje posade i plovila koje je u kvaru i bez potrebne i adekvatne signalne i sigurnosne opreme plutalo na predjelu gdje su prijetili novi udari bure i nevrijeme na moru, a time i vrlo izvjesna pomorska nesreća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara