Nijemci zgroženi: Umjesto uzora Hrvatska je postala zastrašujući primjer!

Foto:  Dragan Matić ( Cropix)

 "NAJMLAĐA članica europske obitelji postala problematično dijete time što odbacuje izručiti osobe osumnjičene za teška kažnjiva djela, iako ju na to obvezuje europsko pravo. Bruxelles to ne smije tolerirati", piše u svojoj analizi Neue Osnabrücker Zeitung. Naime, kako su primjetili u Deutsche Welleu pokretanje postupka za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga i dalje je tema brojnih napisa u njemačkim novinama. Komentatori bez iznimke podržavaju čvrsto držanje Europske komisije. Tekst prenosimo u cijelosti. 
 
EU nije zlatna koka!
 
"Pritom EU djeluje u vlastitom interesu, ako oštro uzvraća na kršenje pravila. Tako bi se, nakon kršenja ugovora tijekom krize eura, ponovo malo moglo popraviti narušeni imidž ove zajednice država. To bi bio signal i građanima i vladama: EU nije područje na kojem se sve tolerira, a pozivanje na demokraciju i pravnu državu u ugovorima ništa više od patetične retorike. Ophođenje s problematičnim djetetom Hrvatskom zacijelo će zanimati i članove obitelji in spe. Državama kao što su Srbija, Makedonija i Crna Gora mora biti jasno: tko želi pripadati klubu,mora se pridržavati pravila", zaključuje Neue Osnabrücker Zeitung.
 
Märkische Oderzeitung iz Frankfurta na Odri kaže da neke nove članice teško shvaćaju da EU nije samo "zlatna koka" i nastavlja: "Potpuno je neprihvatljivo da Hrvatska posebnim zakonom štiti od izručenja krug osoba koje su u drugim članicama osumnjičene da su počinile teška kažnjiva djela, uključujući i ubojstva. Još uvijek se događa da se bivše časnike ili partizanske vođe optužene pred Međunarodnim sudom u Haagu u bivšim jugoslavenskim republikama gleda kao na heroje, zaštita kojih je pitanje nacionalne časti. EU će tu morati odlučno djelovati, i prijetiti sankcijama, ako je potrebno. Popustiti ne bi smjela ni u kojem slučaju", upozorava Märkische Oderzeitung.
 
Čudno poimanje svrhe EU-a
 
Slično misli i Sächsische Zeitung iz Dresdena: "Bruxelles ne smije pasivno promatrati kako se potkopava europsko pravo. Druge zemlje bi se kasnije mogle pozivati na taj presedan kako bi progurale posebne nacionalne interese. Ako hrvatski predsjednik vlade Zoran Milanović misli da se s njegovom zemljom ne može postupati "kao s krpom za brisanje poda", onda on pokazuje čudno poimanje smisla i svrhe EU-a", konstatira Sächsische Zeitung.
Mitteldeutsche Zeitung z Hallea misli da EU iz slučaja Hrvatske mora nešto naučiti: "Hrvatska mora sad konačno za Bruxelles postati poučan primjer. Nije dovoljno kod kandidata za proširenje, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i drugih balkanskih kandidata isključivo zahtijevati gospodarsko, političko i društveno usklađivanje zakonskih odredaba. Radi se još uvijek o tomu kako politička klasa ophodi sa svojom prošlošću i njezinim predstavnicima. Vlada koja štiti osobe optužene za ratne zločine i ubojstva previše je udaljena od razine europske pravne države", naglašava Mitteldeutsche Zeitung.
 
Zagreb potkopava temelje EU-a
 
Neue Westfälische iz Bielefelda piše da je Hrvatska "temeljito uprskala svoj start kao članica Europske unije" i nastavlja: "Hrvatska je trebala biti uzor. Umjesto toga ona je na putu da postane zastrašujući primjer. Zašto? Motivi vlade u Zagrebu su zagonetni. Istina, popularnost EU-a tamo nije osobito velika. Ali, ne može se govoriti o tomu da bi se sukobom s Bruxellesom moglo ubrati unutarnjopolitičke bodove. A kod bivšeg agenta Perkovića, osumnjičenog za ubojstvo, ne radi se o nacionalnom heroju čije izručenje Saveznoj Republici bi izazvalo masovne prosvjede. Izgleda da je premijer Milanović sve to krivo procijenio, kao i odlučnost Europske komisije da provede zajedničko pravo. Sad su potrebni prijatelji koji će ga diskretno podučiti poštivanju pravila, koja je zapravo morao naučiti prije pristupa Uniji", preporučuje Neue Wstfälische.
 
Mittelbayerische Zeitung iz Regensburga pita je li Hrvatska uopće bila zrela za pristup Europskoj uniji: "Jedno je sigurno: zajednica povjerenja ne može tako funkcionirati. EU nije samo trgovinska zajednica, nego se prije svega zasniva na zajedničkim pravima, obvezama i vrijednostima. Izgleda da u Zagrebu to nisu shvatili. Drsko je da jedan pravomoćno osuđen nalogodavac ubojstava može slobodno hodati u jednoj članici EU-a. Tko kao Zagreb dovodi u pitanje vrijednosti EU-a, taj potkopava temelje Unije. Prijepor sa Zagrebom mogao bi biti prvi znak onoga što EU očekuje u drugim balkanskim zemljama. Ni jedna država s područja bivše Jugoslavije nije se dovoljno pozabavila vlastitom prošlošću. Uz to, pravne norme koje zahtijeva EU doživljavaju se kao napad na državni suverenitet. Bruxelles će učiniti dobro ako zadrži pritisak na Hrvatsku", uvjeren je Mittelbayerische Zeitung.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara