Nikolić u Bruxellesu: Rekli su mi da možemo u EU i bez priznanja Kosova, a ja tim ljudima vjerujem

Nikolić u Bruxellesu: Rekli su mi da možemo u EU i bez priznanja Kosova, a ja tim ljudima vjerujem

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić sinoć je nakon sastanka s šeficom EU diplomacije Catherine Ashton novinarima poručio kako se njegova zemlja jednog dana može pridružiti Europskoj uniji i bez da prizna Kosovo.

Jučerašnji put u Bruxelles bio je Nikolićev prvi posjet stranoj zemlji u funkciji predsjednika, a koliko je "popularan" među EU strukturama najbolje svjedoči snimka koja prikazuje Catherine Ashton kako baulja hodnicima i traži nekoga tko će poći s njom na susret s Nikolićem, jer ne zna kako on izgleda. Ipak, to više govori o šefici EU diplomacije nego o Nikoliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rečeno mi je kako EU neće od nas zahtijevati da priznamo Kosovo, ali će od nas tražiti da s Kosovom uspostavimo bolje odnose. To je dobro za sve nas. Ne znam. Možda vi te ljude znate bolje nego ja. Ali ja im vjerujem", kazao je Nikolić novinarima nakon sastanka s EU diplomatima.

Kada su u pitanju odnosi s Kosovom na svakodnevnoj razini, Nikolić je kazao kako će prvo morati proučiti bivše dogovore prije nego odluči hoće li ih poštovati. "Podržat ću sve sporazume koji nisu u sukobu s Ustavom Srbije i koji ne štete građanima Srbije. Naš pregovarač u Beogradu u tom pogledu mora razjasniti još neke stvari", dodao je Nikolić, prenosi EU Observer. Te dogovore o temama poput carinskih kontrolnih točaka i razmjene katastarskih knjiga potpisao je Nikolićev prethodnik Tadić.

Nikolić je ovim zapravo potvrdio Barrosov stav, koji je kazao kako je "normalizacija odnosa Srbije i Kosova apsolutno ključni uvjet za prelazak na sljedeću stepenicu pregovora o pridruživanju". Službeno priznavanje Kosova se, barem ne u ovoj fazi, ne spominje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara