Nit´ vide, nit´ čuju: Sanitarna inspekcija ništa ne zna o katastrofi sa zahodima na Poljudu za Ultru?!

Nit´ vide, nit´ čuju: Sanitarna inspekcija ništa ne zna o katastrofi sa zahodima na Poljudu za Ultru?!

Foto: Index

NAKON osam dana čekanja Indexu je konačno odgovoreno što je napravila Sanitarna inspekcija po pitanju katastrofe sa zahodima na Poljudskom stadionu tijekom Ultra festivala. Kratko i jednostavno, ništa.

Oni ništa ne znaju o fotografijama poplavljenih zahoda i komentarima zgroženih posjetitelja iz cijelog svijeta. Svijet je pojavom interneta možda postao globalno selo, no hrvatske institucije taj je fenomen, čini se, potpuno zaobišao. Kako nisu dobili nikakvu prijavu, do Poljuda nisu ni prošetali, niti su odrezali ikakvu kaznu zbog katastrofalnog propusta organizatora.

"Bilo je zadovoljavajuće"

Evo što kažu u odgovoru.

"Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja obavila je očevid na mjestu održavanja glazbenog festivala Ultra Europe prije početka održavanja manifestacije. Ultra festival održavao se od 11. do 14. srpnja na stadionu Poljud koji koristi nogometni klub Hajduk. Da bi mogao igrati na stadionu, mora imati licencu Hrvatskog nogometnog saveza. Kod pribavljanja licence, potrebno je imati svu potrebnu infrastrukturu, između ostalog i dovoljan broj zahoda za posjetitelje (do 35 tisuća). Obzirom da se radilo o većem broju posjetitelja od navedenog kapaciteta stadiona, za Ultra festival su oko samog stadiona postavljeni kemijski zahodi za posjetitelje uz tehničku službu koja je iste održavala, praznila i čistila. Prostor stadiona i oko stadiona svakodnevno je održavalo gradsko komunalno poduzeće Čistoća. U tijeku očevida ove inspekcije nadzirani uvjeti su bili zadovoljavajući, a tijekom održavanja festivala i nakon, nije bilo zaprimljenih prijava protiv organizatora zbog nezadovoljavajućih uvjeta. Odgovornost i obveze osiguranja odgovarajućih uvjeta za održavanje manifestacije su u nadležnosti organizatora", glasi odgovor Ministarstva zdravlja Uprave za sanitarnu inspekciju.

Ultra iznad zakona i prakse

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto. Nije bilo pritužbi pa nisu ni reagirali. Od stranaca, koji su najviše bili razočarani lošom organizacije Ultre i začepljenim poljudskim zahodima po kojima plivaju fekalije, očekuje se valjda da znaju tko je zadužen za sanitarije te da uredno podnesu prijavu na adresu Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. Hrvatska birokracija nadmašila je samu sebe.

Ne treba puno zamišljati što bi inspektori napravili s nekim restoranom koji bi imao zahode poput poljudskih. Sigurno to ne prošlo bez posljedica za vlasnika. Ultra očito stoji iznad zakona i prakse, valjda kao događaj od presudnog značaja za hrvatske nacionalne interese...

Čistoća u tri dana odnijela 25 tona smeća sa Poljuda, zahodima se nisu bavili

Indexu nije objašnjeno zbog čega se osam dana trebalo čekati na ovakav odgovor Sanitarne inspekcije koji je vrlo štur i neprecizan. Pitali smo o zahodima, a odgovoreno nam je da je Čistoća održavala prostor.

Kako doznajemo od operativne direktorice i gradske vijećnice HDZ-a Ljubice Vrdoljak, njihov posao je bio čišćenje stadiona, prostora uokolo sa pristupnim putevima. Zahodi nisu.

"U tri dana s Poljuda smo odnijeli 25 tona smeća. Zahodi nisu bili naš posao. Ultra je donijela novce gradu i Splićanima i to je dobro. No, svi trebamo napraviti svoj dio posla i potruditi se da gosti budu dočekani primjereno", kaže Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara