Njemačke strojovođe najavile najdulji štrajk u povijesti

Njemačke strojovođe najavile najdulji štrajk u povijesti

Foto: Hina

UPRAVNI odbor njemačkih željeznica, Deutsche Bahna, i sindikat strojovođa GDL u utorak bi trebali održati novi krug pregovora o plaćama, usprkos najavama da krajem dana počinje štrajk kojem zasad nije najavljen kraj, javlja dpa.

GDL je odbio objaviti koliko će štrajk potrajati, ali je priopćio da će kraj štrajka obznaniti 48 sati ranije kako bi omogućili putnicima i poslovnim subjektima da usklade prijevoz sa svojim obvezama.

Predsjednik Sindikata njemačkih strojovođa Claus Weselsky je potvrdio da će štrajk trajati dulje od šestodnevnog štrajka koji je okončan 10. svibnja i da će biti najdulji u povijesti Deutsche Bahna. Teretni vlakovi prestat će voziti danas od 15 sati, a putnički će prestati prometovati u srijedu rano ujutro.

Spor oko plaća i radnih uvjeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke željeznice, koje su u državnom vlasništvu, namjeravaju u pregovore uključiti poznatog odvjetnika za radno pravo Klausa Beplera kako bi u pregovorima konačno došlo do pomaka.

Spor oko plaća i radnih uvjeta posljednjih je mjeseci prouzročio velike poteškoće u Njemačkoj, gdje milijuni ljudi svakodnevno koriste željeznički prijevoz, a oko petine sveukupne teretne robe prevozi se željeznicom.

Pretpostavlja se da će zbog štrajka strojovođa njemačka privreda imati gubitke od oko 500 milijuna eura. Deutsche Bahn je strojovođama predložio povećanje plaća za 4,7 posto u razdoblju od 1. srpnja, no sindikat je to odbio. Sindikat traži povećanje plaća za najmanje pet posto. Osim toga zahtjeva da se broj radnih sati u tjednu smanji za jedan sat. Također zahtjeva ograničenje prekovremenog rada te povoljnije uvjete za umirovljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara