Njemački gospodarski uspjeh slama se na leđima radnika: "Povraća mi se od toliko posla"

Njemački gospodarski uspjeh slama se na leđima radnika: "Povraća mi se od toliko posla"

Ilustracija: AFP

NJEMAČKA je najjača ekonomija u Europi, ali taj uspjeh ima i svoju drugu stranu, jer se radnici sve više žale da doslovce psihički "izgaraju na poslu".

U toj državi već godinama tvrtke obilaze razni savjetnici kako bi se uz iste troškove povećala produktivnost, a samim time i profit. "Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati", samo je jedan od mnogobrojnih poziva u pomoć na internetskoj platformi "stressforum.net", piše Deutsche Welle.

"Imam luđačku glavobolju"

"Imam luđačku glavobolju, jednostavno se ne mogu smiriti", piše drugi radnik. Njemačka se hvali kako je prema produktivnosti na samom čelu u EU, a gotovo u svim tvrtkama je pritisak sve veći da se poveća produktivnost i smanje troškovi, a to znači da zaposleni moraju raditi više nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog sve većeg pritiska na radnom mjestu novac su počele gubiti i tvrtke. Procjenjuje se da njemačke tvrtke tako godišnje gube oko 27 milijardi, jer psihičko opterećenje "tjera" radnike u zdravstvene poteškoće i na bolovanja. Pokazalo se da muškarci kasnije od žena zbog takvih problema traže stručnu pomoć i to uglavnom kada je već kasno te im najčešće ostaje samo opcija odlaska u prijevremenu mirovinu zbog gubitka radne sposobnosti.

Drastično porastao broj bolovanja

U razdoblju od 2004. do 2010. godine je broj bolovanja u njemačkim poduzećima zbog psihičkog opterećenja porastao sa osam na više od 72 na 1000 radnika. Mjesečnik Manager Magazin je objavio neslavnu top list poduzeća u kojima najviše "pucaju" radnici, a na samom vrhu su se našle tvrtke iz financijskog sektora, kao što je Allianz sa 3400 slučajeva "izgaranja" godišnje, Commerzbank sa 32000 i Deutsche Bank sa 1900 slučajeva.

Nije mnogo bolje niti onima koji žive od njemačke državne blagajne, jer se tamo već godinama mora štedjeti, osobito u području socijalne skrbi. Najviše slučajeva "izgaranja" je zabilježeno na nižim razinama uprave, gdje su radnici "stisnuti" između "velikih" šefova i suradnika koje treba natjerati da ispune ciljeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara