Njemački industrijski divovi u "najvećem korupcijskom skandalu poslijeratne Grčke"

Foto: surber/Flickr

SIEMENS, Daimler, Rheinmetall.., neke su od korporacija uhvaćenih u navodnim slučajevima korupcije u Grčkoj koju Njemačka često proziva upravo zbog izostanka reformi koje bi dokinule rašireno podmićivanje.

Još uvijek nije određen datum suđenja na kojem se očekuju svjedočanstva 19 bivših direktora njemačke inženjerske grupe Siemens u postupku koji mediji nazivaju najvećim u posljednjem desetljeću. Istraga se vodi protiv ukupno 60 ljudi, a američkih CorpWatch je naziva "najvećim korporativnim skandalom u grčkoj poslijeratnoj povijesti".

Spis od 2,300 stranica

Sumnja se da je bavarski Simens, koji u Grčkoj posluje od 19. stoljeća, podmićivao razne dužnosnike da bi osigurao jedan od najizdašnijih ugovora povezan s unapređivanjem grčke telefonske mreže u kasnim 1990-im godinama.

Siemens je navodno potrošio 70 milijuna eura za mito u Grčkoj, tvrde izvori iz grčkog pravosuđa. Istraga je u devetoj godini a spis je narastao do 2,300 stranica.

Jedan od osumnjičenih je bivši predstavnik grupe u Grčkoj, 62-godišnji Michalis Christoforakos koji ima dvojno, grčko i njemačko državljanstvo i kojeg Berlin odbija izručiti uz tvrdnju da je u njegovom slučaju nastupila zastara.

Christoforakos je iz Grčke pobjegao 2009. godine i vjeruje se da je posredovao u podmićivanju grčke političke elite.

"Dvostruki standardi"

Slučaj izaziva dodatnu napetost na relaciji Atena-Berlin, pa je predsjednica grčkog parlamenta Zoe Constantopoulou nedavno rekla da postupak protiv Siemensa otkriva dvostruke standarde Njemačke.

"Ovo je pitanje pravde koje pokazuje da u Njemačkoj postoji dvostruki govor," rekla je  Constantopoulou u intervjuu za francuski list Liberation.

"Njemačke tvrtke su zloglasno umiješane u korupcijsku praksu u Grčkoj ali se ti slučajevi tek povremeno istražuju," dodaje njemački think-tank za vanjsku politiku u recentnom izvješću.

Za korupciju su optuženi i njemačke proizvođači oružja koji su uživali velik profit zahvaljujući grčkom vojnom proračunu koji je prema postotku u BDP-u (2.2 %) 2014. bio najveći u EU, rekla je njemačka zastupnica Ljevice Sahra Wangenknecht za AFP.

"Njemačke kompanije su skupile značajan profit od goleme količine oružja koju kupuje Grčka," rekla je.

Ugovori izdašni, kazne simbolične

Ranije ove godine su pokrenute i istrage protiv njemačkog proizvođača automobila Daimler zbog sumnje da je podmićivanjem osigurao ugovor o isporuci vojnih vozila u vrijednosti od 100 milijuna eura i Krauss Maffei Wegmanna poznatog po tenkovima Leopard.

U međuvremenu je izrečena novčana kazna njemačkom Rheinmetallu, koji također trguje oružjem. Sud u Berlinu je tvrtku kaznio iznosom od 37 milijuna eura zbog podmićivanja kojim je osigurana prodaja sustava za protuzračnu obranu u ugovoru vrijednom 150 milijuna eura.
 
U Münchenu su osuđena i dva bivša menadžera iz pružatelja industrijskih usluga Ferrostaal koji su mitom osigurali grčku narudžbu podmornica. Tvrtka je kažnjena sa 140 milijuna eura.

Promatrači ističu da izrečene kazne najčešće nisu niti blizu vrijednosti sklopljenih ugovora zbog čega ne služe za odvraćanje, piše AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara