Njemački ministar: Napad na Charlie Hebdo je napad na islam

Njemački ministar: Napad na Charlie Hebdo je napad na islam

Foto: Heiko Mass (Hina)

U JEKU ogorčenosti zbog napada na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas stao je u četvrtak u obranu muslimana u svojoj zemlji, poručivši kako oni nisu ni na koji način povezani s nasiljem poput onoga u Parizu.

"To je bio napad na islam. Ogromna većina muslimana u Njemačkoj smatra to izdajom svoje vjere i to kažu glasno i otvoreno", izjavio je Maas na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Nekoliko sati ranije, objavljeni su rezultati istraživanja koje pokazuje da su njemački muslimani otvoreni i demokratski orijentirani, iako ih većina Nijemaca smatra nelojalnima i opasnima.

Rat kultura

Maas je upriličio konferenciju za novinare deset tjedana nakon početka skupove Domoljubnih Europljana protiv islamizacije Zapada (Pegida), krajnje desne skupine koja bi mogla iskoristiti napad u Parizu za novo okupljanje najavljeno za ponedjeljak u Dresdenu.

"Većina ovdje u Njemačkoj treba razumjeti da su to ekstremisti, oni koji nemaju ništa zajedničkog s islamom. Ekstremista ima u svakom društvu", rekao je Maas, dodajući kako on i ministar unutarnjih poslova žele spriječiti "rat kultura" u Njemačkoj.

Dva čelnika desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja podupire Pegidu, ranije su izjavili kako je islamistički terorizam razlog za zaustavljanje useljavanja.

Jedan od njih, Alexander Gauland, izjavio je kako napad u Parizu potvrđuje da je Pegida u pravu sa svojim stajalištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici AfD-a i Pegide susreli su se u četvrtak u Dresdenu kako bi utvrdili područja moguće suradnje.

Među 81 milijun stanovnika u Njemačkoj živi oko četiri milijuna muslimana, dio njih nisu praktični vjernici, a riječ je najčešće o useljenicima iz Turske i arapskih zemalja ili njihovim potomcima.

Istraživanje Zaklade Bertelsmann

Prema rezultatima istraživanja Zaklade Bertelsmann, njemački muslimani koji su sudjelovali u istraživanju podupiru svoju zemlju i imaju široku mrežu kontakata s nemuslimanima, unatoč rastu neprijateljstva prema muslimanima.

Prema istraživanju, 90 posto muslimana koji se smatraju vrlo religioznima smatra da je demokracija dobar oblik vladavine. Isti toliki postotak njih izjavio je da poznaju nemuslimane i izvan radnog mjesta, a polovica kaže da su njihove društvene mreže uravnotežene između muslimana i nemuslimana.

"Njemačka je postala njihova domovina, unatoč tome što ih pogađa očito negativna slika što ju stvaraju manjinski islamistički radikali", izjavila je Yasemin El-Menour, stručnjak za islam u Zakladi Bertelsmann.

Istraživanje je provedeno 2013. na reprezentativnom uzorku od 14.000 ispitanika.

U Njemačkoj 63 posto onih koji sebe opisuju umjerenim muslimanima ili muslimanskim vjernicima tvrdi da često preispituju svoja vlastita stajališta i spremni su promijeniti mišljenje, primjerice glede istospolnih zajednica.

Među nemuslimanima u Njemačkoj, među kojima je istraživanje provedeno u studenome 2014., 57 posto je izjavilo da je islam prijetnja, za razliku od 53 posto godinu dana ranije. Oko 61 posto njemačkih nemuslimana smatra da se islam ne može uklopiti u zapadnjački način života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara