Njemački ministar usporedio Rusiju s nacističkom Njemačkom: "Hitler je koristio takve metode u Sudetima"

Foto: Guliver Image / Getty Images

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schäuble usporedio je u ponedjeljak rusko pripojenje Krima s Hitlerovim pripojenjem Sudeta, prenosi Der Spiegel u svome internetskom izdanju.

"Hitler je koristio takve metode u Sudetima", rekao je Schäuble pedesetorici berlinskih učenika na razgovorima o Europi, prenosi taj tjednik.

Njemački ministar financija ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi jednake argumente kao nacisti kada tvrdi da želi obraniti Ruse od prijetnji u Ukrajini.

U ime pangermanizma, Adolf Hitler je 1938. osvojio i pripojio Sudete, regiju na zapadu Češke, tvrdeći da želi osloboditi Nijemce od čehoslovačkog jarma.

Moskva ne prestaje ponavljati da pripojenje Krima temelji na načelu želje naroda, nakon što su se stanovnici tog poluotoka na jugu Ukrajine na referendumu izjasnili za pripojenje. Zapadnjaci taj referendum drže nezakonitim.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pripojenje Krima smatra "jedinstvenim slučajem". Ponovila je da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

Schäuble nije prvi političar koji je usporedio ruske poteze s onima nacističke Njemačke. Nedavno je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton usporedila rusku intervenciju u Ukrajini s nacističkim invazijama u Europi tijekom 1930.-ih, prenio je jedan američki list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara