Njemački ministar policije: Možda ćemo morati privremeno ukinuti Schengen

Njemački ministar policije: Možda ćemo morati privremeno ukinuti Schengen

Foto: FAH

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da zbog velike izbjegličke krize ne može isključiti suspendiranje sudjelovanja u Schengenskom sporazumu koji dopušta putovanje bez putovnica između većine europskih zemalja, javlja BBC.

On je rekao za BBC da podržava Schengenski sporazum, ali da bi on mogao biti "u opasnosti".

Smatra da ga ugrožavaju zemlje koje se ne pridržavaju propisa o azilu pod nazivom Dublinska uredba u skladu s kojima odgovornost za procesiranje zahtjeva za azilom leži na zemlji članici EU-a u koju su podnositelji prvo ušli. Većina izbjeglica koji prelaze Sredozemlje prvo stižu u Grčku i Italiju, ali njihove vlasti kažu da se ne mogu nositi s tolikim brojem ljudi. Zbog toga mnogi kreću na sjever nadajući se da će u nekoj drugoj državi EU-a dobiti azil.

Najgora izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata

Načelo EU-a o slobodnom kretanju je pod pritiskom zbog ogromnog broja izbjeglica koji dolaze, tvrdi de Maiziere.

"Ako se nitko ne bude pridržavao zakona, onda je Schengen u opasnosti i zato hitno trebamo europska rješenja", istaknuo je de Maiziere.

Njegova izjava je došla u vrijeme, kako je rekao jedan dužnosnik EU-a, "najgore izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata".

Njemački ministar također je pozvao Britaniju da prihvati više izbjeglica.

"Naravno, Britanija ima posebnu ulogu - ona nije dio Schengena", rekao je de Maiziere. "Ali sve zemlje EU-a moraju postati svjesnije svojih odgovornosti."

Njemačka očekuje 800.000 izbjeglica

Njemačka očekuje da će dobiti 800.000 zahtjeva za azilom samo ove godine, što je puno više od drugih država EU-a.

Frontex, europska agencija za kontrolu granica, priopćila je da je oko 340.000 izbjeglica doputovalo u EU samo ove godine. Mnogi od njih putovali su prenatrpanim, nesigurnim čamcima do obala Italije i Grčke.

U petak je makedonska policija bacila suzavac na gomile izbjeglica na granici s Grčkom koji su pokušavali ući u zemlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara