Njemački znanstvenik: Političari se moraju pokrenuti ako žele spasiti Zemlju od klimatskih promjena!

Foto: Guliver Image / Getty Images

MEĐUNARODNA zajednica klimatske promjene mora napokon shvaćati ozbiljno. Ukoliko se uskoro ne poduzmu neki konkretni koraci, troškovi država u borbi protiv posljedica klimatskih promjena će se utrostručiti.

Kako prenosi Deutsche Welle, zanimanje za klimu je na zalasku. Njemački znanstvenici smatraju to alarmantnim i traže da se hitno nešto poduzme, prije nego bude prekasno. Količina ispušnih plinova i dalje raste, a Protokol iz Kyota, do sad jedini globalni potpisani ugovor o klimi, poštuje još tek mali broj zemalja.

Cilj od dva stupnja

Usprkos svemu, Ottmar Edenhofer, glavni ekonomist Instituta za istraživanje klimatskih posljedica u Potsdamu i član globalnog Vijeća za klimu, i dalje je optimist.

"Cilj do dva stupnja je ostvariv, ali predstavlja veliki izazov", kaže Edenhofer. Cilj od dva stupnja podrazumijeva da prosječna temperatura Zemlje do 2100. godine ne bi smjela porasti za više od dva stupnja. Prosječna temperatura je od 1850. godine, kada su ljudi u velikim količinama počeli ugljen koristiti kao energent, porasla za jedan stupanj.

Gospodarstvo će sigurno patiti, pitanje je samo koliko

Edenhofer je upravo predstavio rezultate istraživanja koje je njegov Institut proveo po nalogu Njemačkog saveznog ureda za zaštitu okoliša. Pokazali su da borba protiv klimatskih promjena mora započeti odmah, inače će se troškovi saniranja štete utrostručiti.

Ukoliko se sporazum o klimi dogovori do 2015., na Svjetskoj konferenciji o klimi koja će se tada održati u Parizu, gospodarski rast će u kratkom roku pasti za dva posto, jer će zemlje morati davati puno novca za borbu protiv učinka staklenika. Ukoliko sporazum bude potpisan tek 2030., pad će biti već sedam posto, predviđa Edenhoferova studija.

CO2 mora biti deset puta skuplji!

Edenhofer se zalaže za ustanovljenje trgovinskog sustava za ugljični dioksid na globalnoj razini. Smatra da bi cijena trebala iznositi između 20 i 50 eura po toni. što je drastično skuplje od sadašnjih tri eura po toni. Ova bi mjera učinila fosilna goriva toliko skupima, da bi privreda morala prijeći na neku drugu vrstu energije. 

Iako se ta ideja trenutno čini utopijskom, Edenhofer ima ima i drugi prijedlog, koji bi trebao olakšati tranziciju. Osim klasične obnovljive energije poput one dobivene iz vjetra i sunca, on se zalaže i za puno veću upotrebu biomase kao energenta, čiji bi CO2 trebalo odvajati i spremati duboko pod Zemljanom površinom, smatra Edenhofer.

Iako mnogi znanstvenici tvrde da je korištenje biljak kao energent teško održivo rješenje, jer biljke primarno moraju služiti za proizvodnju hrane, Edenhofer smatra da se bez korištenja biomase cilj do dva stupnja može jednostavno otpisati. Najveći problem trenutno je nedostatak političke volje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara