Nobelovac Mohamed ElBaradei ipak nije proglašen egipatskim premijerom: Još traju konzultacije

Nobelovac Mohamed ElBaradei ipak nije proglašen egipatskim premijerom: Još traju konzultacije

Foto:  Getty Image/ Gulliver Image

NOVI egipatski predsjednik opovrgnuo je medijske napise da je vodeći liberalni egipatski političar Mohamed ElBaradei proglašen predsjednikom prijelazne Vlade te duboko uznemirene zemlje.

Glasnogovornik prijelaznog predsjednika Adlyja Mansoura rekao je da su u tijeku konzultacije. Ubrzo nakon ponoći rekao je da postoji nekoliko opcija za taj položaj te dodao da predsjedništvo mora uzeti u obzir i zahtjeve ElBaradeijevih neistomišljenika. Nije spominjao imena drugih potencijalnih kandidata, kao ni rok do kojega bi premijer trebao biti imenovan.

Druga po utjecaju egipatska islamistička sila, konzervativna stranka Nour priopćila je da se protivi izboru ElBaradeija te zaprijetila da će prestati podupirati vojsku u zbacivanju predsjednika Mohameda Mursija. Tim potezom egipatska bi vojska poputno izgubila islamističku potporu smjeni vlasti.

I glasnogovornica objavila da je otišao položiti prisegu

Brojni su svjetski mediji sinoć prenijeli informaciju da je ElBaradei otišao predsjedniku položiti prisegu. Vijest o imenovanju nobelovca i nekadašnjeg čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju uzrokovala je bijes u redovima pristaša donedavnog predsjednika Mohameda Morsija.

Egipatska državna novinska agencija Mena objavila je da se ElBaradei sastaje s prijelaznim predsjednikom Aslyjem Mahmudom Mansourom tri dana nakon što je vojska svrgnula s vlasti dosadašnjeg islamističkog predsjednika. Al Jazeera od anonimnog izvora bliskom prijelaznom predsjedniku doznaje da ga je Mansour pozvao kako bi položio prisegu.

Nešto kasnije informaciju je potvrdila i njegova glasnogovornica rekavši da će tijekom prošle večeri prisegnuti. ElBaradeijevo postavljanje na tako visoku funkciju značilo bi sekularnu promjenu nakon što je vojnim udarom svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Mohameda Morsija.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagrade za mir

Morsi je uklonjen s vlasti nakon velikih nereda i nasilnih prosvjeda. Međutim, nasilje između Morsijevih pristaša i protivnika se nastavilo pa je samo tijekom jučerašnjeg dana ubijena 31 osoba.

ElBaradei je godinama bio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju te je zajedno s organizacijom koju je vodio 2005. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Sada je na čelu egipatskog saveza liberalnih i lijevo orijentiranih stranaka. U intervjuu za BBC danom u četvrtak stao je na stranu vojske. "To je bolna mjera, nitko to nije priželjkivao. Ali Morsi je nažalost sam potkopao svoj legitimitet proglasivši se faraonom prije nekoliko mjeseci. Tada smo ušli u prvu borbu, a ne demokratski proces", rekao je.

U petak ubijena 31 osoba, stotine ranjenih

U neredima u Egiptu gdje je vojnim udarom svrgnut predsjednik Mohammed Morsi tijekom prošloga je tjedna ubijeno 78 ljudi, javlja agencija Anadolija.

U sukobima pristaša i protivnika svrgnutog Morsija tijekom petka život je izgubila 31 osoba, a stotine su ranjene širom zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik policije je jučer je potvrdio uhićenje drugog čovjeka egipatskog islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo, Hairata el-Shatera. On je uhićen u istočnom dijelu Kaira sa svojim bratom, a privedeni su pod sumnjom da su organizirali napade na prosvjednike. U jučerašnjim prosvjedima sudjelovalo je više desetaka tisuća ljudi.

Vojska: Cilj nam je zaštititi i jednu i drugu stranuPodsjetimo, egipatska je vojska ovoga tjedna stavila Ustav izvan snage, smijenila predsjednika Morsija, a najavljuju i prijevremene predsjedničke izbore.

Kako donosi Al Jazeera, do nasilja je došlo nakon što je vrhovni vođa Morsijeve Muslimanske braće rekao da će ostati na ulicama sve dok se svrgnuti predsjednik ne vrati na položaj s kojega ga je smijenila vojska.

Egipatska vojska na to je odgovorila priopćenjem da će intervenirati kako bi na središnjem trgu Tahrir razdvojila simpatizere i protivnike smijenjenog predsjednika. Vojska tvrdi kako su samo htjeli zaštititi i jednu i drugu stranu koja sudjeluje u prosvjedima.

"Egipatska je vojska postavila oklopna vozila na glavni most na rijeci Nil u Kairu i to je bio njen prvi veliki pokret u cilju sprečavanja sukobljavanja dviju strana. Nekoliko oklopnih vozila postavljeno je na most '6. listopad' u blizini trga Tahrir s ciljem rastjeravanja Morsijevih pristaša. Vojni helikopteri nadlijetali su Tahrir", donosi Al Jazeera.

Ban Ki-moon: Neka vojska ispuni dužnost i zaštiti građane od nasilja

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je egipatsku vojsku da osigura sigurnost za sve demonstrante. U priopćenju je pozvao egipatsku vojsku da ispuni svoju dužnost, zaštiti civilno stanovništvo od nasilja i nereda te spriječi sukobe između Morsijevih pristaša i protivnika.

Vjeruje se da je svrgnuti predsjednik u kućnom pritvoru u Kairu.

Ban je istaknuo da s velikom pažnjom prati sva događanja u Egiptu naglasivši da izražava veliku zabrinutost ograničavanjem slobode medija u toj zemlji. Pozvao je egipatski narod da uživa prava slobode okupljanja na miran i demokratski način bez izazivanja tenzija s protivničkim političkim grupama. Na kraju je istaknuo da je u Egiptu potrebno što prije izvršiti uspostavu civilne vlasti u skladu s demokratskim načinom vođenja zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara