Norvežani odustaju od investicije na Hvaru: "Investitor je dobio podršku države, blokirala ga je općina"

Foto: Hina

VIŠE od 270 milijuna eura vrijedna investicija u izgradnju turističkog resorta na lokaciji Sućuraj na Hvaru počela je još 2007. godine, a ulagači iz norveške tvrtke koja upravlja fondom Prime Property Kroatia I AS bili su dosad itekako strpljivi. Iako su do jeseni 2013. godine čekali na izmjene Županijskog prostornog plana uređenja, sada su ih zakočile izmjene Općinskog prostornog plana. Jasno je da će prevelika papirologija otjerati još jedne investitore iz Hrvatske.

"Država je napravila sve što je bilo u njenoj nadležnosti", kaže ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

"Imamo Zakon o strateškim investicijama, dali smo suglasnost na izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije kojim je to planirano i sad je bila loptica na općini Sućuraj", kaže ministrica Taritaš i proziva lokalnu samoupravu.

"To je klasičan primjer kad općina zbog svojih interesa, ne samo općinskih nego očito i nekih drugih, sprječavaju investicije. To je izrazito loša poruka investitoru."

A projekt norveških ulagača od ogromnog je značaja za otok Hvar jer će se dva hotela i rekreacijska zona graditi na njegovu istočnom dijelu gdje uopće nema hotelskog biznisa. U Sućuraju živi 600 ljudi, a samo će ova investicija donijeti 500 novih radnih mjesta.

"Ovo je investitor koji je dobio kompletnu podršku na državnoj i županijskoj razini, a blokirala ga je općina. Trebali bi se građani Sućurja pitati tko ih to vodi", kaže ministrica graditeljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara