Nova afera na HRT-u: Radman krši zakon da bi zaštitio ravnatelja poslovanja Sruka!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

POČETAK radnog tjedna obilježio je još jedan buran dan na Prisavlju. Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, direktnim je i namjernim kršenjem Zakona o HRT-u saborskim zastupnicima dao dodatan povod da izglasaju njegovu smjenu.

Kako mu se fotelja sve više drma, Radman postaje sve nervozniji. Sjednicu HRT-ovog Nadzornog odbora obilježio je tako još jedan ispad glavnog ravnatelja, možda i gori od prošlotjednog napada na novinare.

Ovoga puta Radman je "pukao" zbog slučaja s kojim je javnost slabo upoznata. Naime, na redovnu sjednicu Nadzornog odbora, prije nego je na izvanrednoj sjednici izglasan prijedlog za Radmanovo razrješenje, bili su pozvani Gordana Grandov, višegodišnja rukovoditeljica HRT-ove radne jedinice financije, računovodstvo, plan i analiza, i njen pravni zastupnik Mladen Gajski.

Naredio zaposlenicima HRT-a da napuste sjednicu

Kada je na dnevni red došao zahtjev Gordane Grandov da se raspravlja o njenom slučaju, Radman je optužio Nadzorni odbor da prekoračuje svoje ovlasti i napustio sjednicu. Također, naredio je svim zaposlenicima HRT-a, pa tako i zapisničarki, da napuste sjednicu zajedno s njim.

Član NO-a Dražen Rajković pokušao je zapisničarki objasniti da mora ostati na sjednici, ali ona ga je ignorirala. Zbog Radmanove direktive sjednica je tako nastavljena bez zapisničarke, čime su direktno prekršene odredbe Zakona o HRT-u i Statuta HRT-a, kao i Poslovnika o radu Nadzornog odbora.

Optužuje Sruka za šikaniranje, ali i falsifikat

Usprkos Radmanovom pokušaju da ih ušutka, Grandov i njen odvjetnik upozorili su članove NO-a da je Grandov već duže vrijeme izložena šikaniranju i mobbingu od strane Borisa Sruka, ravnatelja HRT-ove jedinice poslovanje i jednog od spornih Radmanovih kadrova.

Već duže vrijeme se po Prisavlju, naime, priča da Sruk nije zadovoljavao uvjete iz natječaja i nije smio biti izabran za ravnatelja. Konkretno, Sruk nema deset godina radnog iskustva, što je Grandov dokazala predavši Nadzornom odboru kopiju njegove radne knjižnice.

S obzirom da je Srukova radna knjižica izdana 10. studenog 2003. godine, jasno je da on do početka 2013. godine nikako nije mogao prikupiti deset godina radnog iskustva. Prema postojećoj pravnoj praksi, kao i zakonskim odredbama, radnim iskustvom može se smatrati isključivo radni odnos zasnovan temeljem Ugovora o radu, a koji je upisan u radnu knjižicu.

S obzirom da je Sruk pri natječaju morao kod javnog bilježnika verificirati izjavu da zadovoljava sve uvjete natječaja za ravnatelja poslovanja, Grandov i njen odvjetnik upozorili su Nadzorni odbor HRT-a kako postoji osnovana sumnja da je Sruk počinio kazneno djelo izrade lažne radne isprave.

Dvije osobe rade isti posao?!

Također, Grandov je Nadzornom odboru na uvid dala i svoju e-mail prepisku sa Srukom, iz koje je i više nego jasno da su njena upozorenja na moguće nepravilnosti u poslovanju HRT-a sustavno ignorirana. Grandov smatra, a zapisala je to i u izjavi koju je 20. svibnja ove godine ovjerila kod javnog bilježnika, da je Sruk šikanira zato što mu je bila protukandidat na natječaju za ravnatelja poslovanja.

U ovjerenoj izjavi Grandov tako navodi da je Sruk 17. svibnja održao sastanak s v.d. rukovoditeljima radnih jedinica HRT-ovog Poslovanja, te im kazao da "ako samo čuje da netko govori protiv njega, ta osoba neće biti imenovana". Dodao je, navodi se u ovjerenoj izjavi, da u tome ima i Radmanovu podršku, kazavši da mu je glavni ravnatelj "dao slobodne ruke da, ukoliko se s nekim od postojećih rukovoditelja ne osjeća ugodno, ne imenuje tu osobu".

Sruk je, prema tvrdnjama Grandov, napomenuo da se to odnosi i na osobe kojima je Radman eventualno ranije već rekao da ih i dalje vidi u timu HRT-ovih rukovoditelja. Već tada je Grandov posumnjala da se Sruk zapravo obraćao njoj, s obzirom da je od Radmana, kako tvrdi, dobila obećanje da će ostati na svom radnom mjestu.

Sumnje joj je 20. svibnja potvrdio Robert Šveb, kojeg je Radman angažirao kao vanjskog konzultanta. Šveb je telefonom nazvao Grandov, stoji u njenoj izjavi, kako bi joj kazao "da je Radman želi u timu, ali neće ići protiv Sruka".

Radna jedinica financije, računovodstvo, plan i analiza postala je tako RJ računovodstvo i financije, a za rukovoditeljicu je imenovana Nataša Drempetić. No, došlo je do paradoksalne situacije da Grandov nikada nije razriješena, niti je prije preustroja jedinice imenovana na v.d. funkciju, tako da HRT praktički trenutno ima dvije osobe koje obnašaju isto radno mjesto!

Razbacivanje javnim novcem

Da cijela priča bude još skandaloznija, iz e-mail prepiske koju je Grandov predočila Nadzornom odboru HRT-a jasno je da je Sruku važnije bilo šikanirati kolegicu koja mu nije bila po volji nego voditi računa o odgovornom trošenju javnog novca.

Naime, Grandov je Sruka 23. svibnja upozorila da joj je na potpis došao ugovor s firmom Edificio SA vezan za održavanje koncerta HRT-ovog zbora i simfonijskog orkestra u Bruxellesu, u sklopu projekta promocije hrvatske kulture uoči ulaska u Europsku uniju. U ugovoru je stajalo da za organizaciju koncerta treba izdvojiti 1.050.234,87 kuna, što je čak 623.837,07 kuna više od predviđenog!

Grandov je ugovor odbila potpisati, objasnivši da ne može na sebe preuzeti odgovornost i garantirati da su ta sredstva osigurana, s obzirom da to nije bio slučaj. Koncert je u lipnju ipak održan, a tko je stavio svoj potpis na ugovor i odakle su namaknuta sporna sredstva, za sada nam nije poznato.

Cijeli slučaj Grandov je pokušala riješiti pred Nadzornim odborom, ali Radman, kao što se vidi, nije želio o tome raspravljati. Koji su bili Radmanovi razlozi da "razbuca" sjednicu Nadzornog odbora, čak i pod cijenu kršenja zakona, možemo samo nagađati. No, logično se nameće pretpostavka da je pokušao zaštititi svog ravnatelja poslovanja Sruka, kojeg je upravo Radman instalirao na tu funkciju, a s kojim je već ranije surađivao i na VERN-u.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara