Nove poplave u Gračanici: Za 15 minuta dva naselja pod vodom

Nove poplave u Gračanici: Za 15 minuta dva naselja pod vodom

Foto: FAH

BOSNA I HERCEGOVINA i dalje se teško nosi s poplavama. Kiša koja je jučer padala na sjeveroistoku BiH, uzrokovala je nove poplave, prenosi Dnevni avaz.

U naselju Orahovica kod Gračanice, oko 17.30 sati došlo je plavljenja naselja Orahovica i Donja Orahovica. U samo 15 minuta ova dva naselja je poplavila Moranjačka rijeka, koja u ovaj dio dolazi iz pravca Srebrenika kao pritoka rijeke Spreče.

Mještani Orahovice kažu da je brdski dio zadesio prolom oblaka i da se sva voda slila prema ravničarskom dijelu naselja. Prema njihovim riječima, u samo nekoliko minuta poplavljeni su prvi katovi kuća, a nivo vode je iznosio i do 120 cm. Mulj i nanosi blata su veliki su preko 20 cm, prenosi Avaz.

Ovaj dio Gračanice bio je potopljen 15. i 16. svibnja izlijevanjem rijeke Spreče. Prema pisanju bosanskih medija, štete od današnje poplave za stanovnike ovog kraja su još veće i nenadoknadive jer većina stanovništva živi od poljoprivrede.

U Bosanskoj Posavini i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Za područje Bosanske Posavine i u nedjelju vrijedi stanje izvanredne zaštite od poplava, izvjestila je bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U redovitom izvješću ove agencije navodi se kako vodostaj Save i dalje opada pa je u protekla 24 sata niži do 27 centimetara.

Voda se i dalje sporo povlači iz poplavljenih područja što posebice vrijedi za općine Bosanski Šamac, Odžak, Domaljevac i Orašje.

Veliki broj osoba, uglavnom starijih te žena i djeca i dalje su u centrima za kolektivni smještaj gdje su evakuirani nakon prošlotjednih poplava, a potrebna im je hrana i lijekovi kao i medicinska skrb.

Iz službi civilne zaštite i općinskih kriznih stožera u Bosanskoj posavini podjećaju na povećane opasnosti od zaraza uslijed naglog porasta temperature zraka te najezde komaraca.

Za sada nema naznaka pojave epidemija.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara