Novi list zbog pritisaka iz HDZ-a daje otkaz Borisu Paveliću

Novi list zbog pritisaka iz HDZ-a daje otkaz Borisu Paveliću

Foto: 6yka.com

RIJEČKI dnevnik Novi list uručio je odluku o izvanrednom otkazu novinaru i kolumnistu Borisu Paveliću, autoru publicističke uspješnice "Smijeh slobode - Uvod u Feral Tribune". Kako neslužbeno doznaje Index, otkaz je Paveliću uručen zbog pritisaka iz redova HDZ-a.

Paveliću je već uručena odluka o otkazu, koja tek treba stupiti na snagu. Protiv otkaza Paveliću je sindikat Novog lista, ali uprava je odlučna u namjeri da s njim raskine suradnju. Paveliću sada, čini se, ostaje samo da se za svoja prava pokuša izboriti putem sudskog postupka.

Šef uprave spustio slušalicu

Pavelić nam je u telefonskom razgovoru kazao da nikakve komentare ovog slučaja ne može davati. Obrazloženje Pavelićevog otkaza pokušali smo dobiti od Nevena Klarina, predsjednika uprave Novog lista. On je, međutim, spustio slušalicu čim je čuo o kojoj temi želimo razgovarati.

"Završili smo razgovor, hvala lijepa", jedina je izjava koju smo od Klarina uspjeli dobiti. Njegov šef, vlasnik Novog lista Albert Faggian, na telefonski poziv nije odgovarao.

HDZ mu smjestio otkaz zbog Manolića

Otkaz je Pavelić, kako doznajemo, dobio zato što se drznuo u Novom listu baviti temom optužbi koje je Josip Manolić iznio na račun Tomislava Karamarka. Ovaj bivši visokorangirani jugoslavenski obavještajac i kasnije premijer RH je, podsjećamo, u intervjuu za Nacional optužio Karamarka da je 80-ih godina prošlog stoljeća bio suradnik Udbe.

Tekst u kojem Pavelić prenosi Manolićeve tvrdnje (a nakon što od Miljenka Manjkasa, Karamarkovog savjetnika za medije, nije uspio dobiti nikakvo očitovanje) tek je nakratko bio objavljen na portalu Novog lista, prije nego što je uklonjen. Započeli su tada i Pavelićevi problemi, koji su na koncu rezultirali prijedlogom uprave da mu se uruči izvanredni otkaz.

Kako Index neslužbeno doznaje, Pavelićevom otkazu kumovali su upravo pritisci iz HDZ-a, koji se svojski trudio da Manolićeve optužbe ne postanu predmet javne rasprave. Pokušali smo putem telefona kontaktirati i Karamarkovog savjetnika Manjkasa, te HDZ-ovog glasnogovornika Ivana Jabuku, ali ni oni nisu dizali slušalicu. HDZ-u smo poslali upit i putem e-maila, ali odgovor za sada nije stigao.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da HDZ intervenira u uredničku i kadrovsku politiku novog lista. Ranije ove godine je Dražen Ciglenečki skinut s praćenja HDZ-a, nakon što je o aktivnostima te stranke izvještavao gotovo dva desetljeća.

Iz Novog lista tada su tvrdili da Ciglenečki nije kažnjen promjenom sektora, već da se zapravo radi o promaknuću. No, indikativna je bila činjenica da je Ciglenečki o HDZ-u morao prestati pisati nedugo nakon što se na press konferenciji posvađao s Karamarkom, kojeg je optužio za manipuliranje informacijama.

Desna skretanja na medijskoj sceni

Skretanja udesno vidljiva su zadnjih tjedana i na ostatku hrvatske medijske scene. Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija tako je najprije ukinuo kolumnu Davoru Krili, pa umjesto njega angažirao desničarskog agitatora Tihomira Dujmovića, a zatim su raskinuli i suradnju s Borisom Dežulovićem.

Otkaz u Slobodnoj Dalmaciji Dežulović je, podsjećamo, dobio nakon što je sud odlučio da njegova bivša kuća mora platiti 150.000 kuna odštete skupini samoprozvanih "splitskih intelektualaca", a u stvari radikalnih desničara koje je Dežulović u svom tekstu nazvao "gnjidama". Zbog otkaza Dežuloviću, suradnju Slobodnoj Dalmaciji otkazali su Ante Tomić i Jurica Pavičić.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara