Novi problemi prilikom izgradnje OŠ Pujanke u Splitu: Radovi kasne, utvrđeni brojni nedostaci, roditelji spremni na bojkot

Foto: Vojko Bašić/Cropix

UNATOČ najavama, još uvijek nema naznaka kada bi trebala biti završena Osnovna škola Pujanke u Splitu. Iako je gradska vlast, zajedno s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem najavljivala kako bi učenici u školske klupe trebali zasjesti već krajem ovog mjeseca, to se još sa sigurnošću ne može tvrditi.

Izvođač radova, tvrtka Feniks, koja je trenutno u procesu predstečajne nagodbe, i dalje je u financijskim problemima, te nema novaca za plaćanje elektromaterijala. "Obećali su da će danas pokušati to platiti, a mi smo se kao grad ponudili da eventualno premostimo to plaćanje. Međutim, najvjerojatnije to neće ni trebati jer je tu Ministarstvo koje to monitorira i prati. Prijevoz ide normalno, bio je nekakav problem, ali to su stvari koje se događaju. Namještaj je većim dijelom već tamo i montira se, a nedostaju ormari koji bi trebali doći do kraja tjedna. Ide sve svojim ritmom, osim dijela elektromaterijala. Međutim, još uvijek se nadamo da ćemo uspjeti sve završiti do kraja mjeseca", rekao je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar na današnjem brifingu sa novinarima. Baldasar je dodao kako će ove troškove vjerojatno Grad morati nekako otplatiti, a kasnije će od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tražiti nadoknadu.

Uz sve to, tehnički pregled je pokazao dosta nedostataka na protupožarnoj opremi, a ostaje i pitanje tko će platiti oko 200 tisuća kuna dodatnih radova. "Postoje nekakvi vantroškovnički radovi koji su uglavnom vezani za protupožarnu zaštitu. Utvrđeni su sljedeći nedostatci: lijevani podovi i jednim dijelom stubišta nisu udovoljavali propisima zaštite od požara, baš kao i vrata od lifta. Treba visoke staklene stijenke ograditi kako bi se udovoljilo propisima Zaštite na radu. Treba isto tako obaviti određene intervencije na ventilacije. To je 150 do 200 tisuća kuna, a to se zovu vantroškovnički radovi", pobrojala je dogradonačelnica Aida Batarelo.

Roditelji OŠ Pujanke najavljuju bojkot

Roditelji učenika splitske Osnovne škole Pujanki pri kraju su strpljenja. U svjetlu nedavnih događaja, od rušenja stropa do problemima sa učeničkim prijevozom, roditeljima se prelila čaša. Unatoč obećanjima gradonačelnika Baldasara da će do kraja ovog mjeseca zgrada njihove škole biti u funkciji, spremni su za bojkot nastave ako se to ne dogodi.

"Vijeće roditelja je na prošlom sastanku da, ako se do 1.listopada ne izgradi i ne stavi u funkciju aneks školske grade kako je bilo najavljeno, od 15. listopada nećemo slati učenike u školu na nastavu uz izuzeće osmih razreda jer se oni pripremaju za upis u srednju školu", rekla nam je predstavnica roditelja Snježana Pivac.

Roditelji, čija djeca već treću školsku godinu nastavu pohađaju po drugim splitskim školama, okupit će se danas u kripti crkve ne Pujankama kako bi iskazali svoje slaganje ili neslaganje s odlukom Vijeća roditelja o bojkotu nastave.

"Već duže vrijeme, treću godinu zaredom, upozoravamo na neprimjerene uvjete obrazovanja. Bilo je niz opasnih situacija i događaja kojima su bili izloženi naši učenici, naša djeca. Roditelji su uplašeni za sigurnost djece. Smatramo da su djeca temelj društva, njih treba staviti na prvo mjesto i tražimo na primjereno obrazovanje", kaže Pivac.

U bojkot nastave krenuti će se ako se velika većina roditelja odluči da je prihvaća, a potpisi će se prikupljati sljedeća dva dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara