Novi udarac za blokirane građane: Ne mogu dobiti povrat poreza!

Novi udarac za blokirane građane: Ne mogu dobiti povrat poreza!

Foto: Ilustracija

BLOKIRANI građani koji su prije povrat poreza mogli podizati u pošti ili preko opunomoćenika to više ne mogu. Ministarstvo financija tvrdi da im je cilj spriječiti ovršenika da u slučaju blokade njegovog računa, raspolaže novčanim sredstvima, osim onih koji su izuzeti iz ovrhe, kako bi se omogućilo ovrhovoditeljima da naplate svoja potraživanja.

"Mišljenja smo da se povrat poreza po godišnjoj prijavi ne može vršiti gotovinskim nalogom u slučaju kada je račun poreznog obveznika blokiran od strane Porezne uprave ili od strane bilo kojeg drugog vjerovnika, niti se u slučaju blokade njegovog računa može vršiti isplata više uplaćenog poreza na račun druge osobe, kojoj on ustupa pravo povrata", stoji u odgovoru Porezne uprave.

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani za Index je izjavila kako blokirani građani po novom više nemaju pravo na povrat poreza.

Blokiranim građanima povrat poreza itekako je dobro došao

"Dobili smo informacije da je Ministarstvo financija izdalo novi naputak po kojem blokirani građani ne mogu više preko pošte primiti povrat poreza ili preko opunomoćenika na drugi račun. To je jako zabrinjavajuće. Ne radi se tu o velikim svotama, ali i tih par stotina kuna što su dosad mogli dobiti putem ova dva načina bi im jako dobro došlo budući su njihovi računi blokirani i svaka kuna im je neki spas", rekla je Kervatin.

Upit smo poslali Ministarstvu financija na što su nam rekli kako blokirani građani nemaju pravo na povrat poreza.

"Polazeći od odredbe članka 90. Pravilnika o porezu na dohodak mišljenja smo da se povrat poreza po godišnjoj prijavi vrši na račun poreznog obveznika koji je ostvario pravo na povrat poreza (dakle na njegov žiro račun ili tekući račun), a iznimno povrat više plaćenog poreza može se izvršiti u gotovom novcu (slučaj kada porezni obveznik nije blokiran od strane Porezne uprave ili od strane drugih vjerovnika).
 
Ako je pravo na povrat poreza ustupljeno, ugovor o ustupu je obvezujući, samo ako se nad poreznim obveznikom koji ustupa svoje pravo na povrat poreza ne provodi ovrha. U tom slučaju, kada se ovrha ne provodi, povrat poreza po godišnjoj prijavi ide na račun druge osobe koji je podnositelj naveo u svojoj prijavi, to jest na račun osobe kojoj se pravo na povrat poreza ustupa, a prijavi se obavezno prilaže i ugovor o ustupu", stoji u odgovoru Porezne uprave.
 
"Navođenjem tuđeg računa porezni obveznik čini prekršaj i to se novčano kažnjava"

U suprotnom, dodaju, ako se ne radi o ustupu prava na povrat poreza, porezni obveznik mora u prijavi navesti svoj račun, a ne tuđi račun, jer je člankom 63. Općeg poreznog zakona propisano da podaci u poreznoj prijavi moraju biti točni i istiniti.

"Dakle, ako je porezni obveznik (fizička osoba) naveo tuđi račun, a ne svoj, tada čini porezni prekršaj za koji su člankom 207. stavak 2. i 3. propisane novčane kazne za fizičku osobu", tvrde u Poreznoj.
 
Objašnjavaju kako prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, ovršenik – poslovni subjekt ne smije obavljati obračunsko plaćanje ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa, odnosno zabranu raspolaganja oročenim novčanim sredstvima, te da ovršenik – poslovni subjekt ne smije svoje obveze plaćati gotovim novcem ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa, odnosno zabranu raspolaganja oročenim novčanim sredstvima, a gotov novac koji je primio obavljajući registriranu djelatnost dužan je položiti na račun u banci.

"Cilj navedenih odredbi Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima je sprečavanje ovršenika da u slučaju blokade njegovog računa, raspolaže novčanim sredstvima, osim onih koji su izuzeti iz ovrhe, kako bi se omogućilo ovrhovoditeljima da naplate svoja potraživanja", kažu u Poreznoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara