Novinar HRT-a tužio Radmana, Rotima i Programsko vijeće zbog klevete i sramoćenja!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NOVINAR HRT-a Tomislav Kalousek podnio je protiv glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, ravnatelja programa Gorana Rotima, šefa Nadzornog odbora Viktora Gotovca, glavne tajnice HRT-a Alje Ljubić Budanko i svih članova Programskog vijeća privatnu tužbu zbog klevete i sramoćenja.

Kalousek je, naime, bio novinar koji je za HRT-ov Dnevnik radio prilog o Radmanovom sukobu interesa. Kalousek je nazočio sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na kojoj je odlučeno da je šef HRT-a u sukobu interesa, te o tome profesionalno i u skladu s novinarskim standardima izvijestio javnost.

Krsnik: Sve je ovo rezultat Radmanovog ponašanja

Međutim, Kalouseku je kasnije predbačena upravo - neprofesionalnost. Optužen je da u prilogu nije predstavio obje strane priče, odnosno da nije tražio izjavu od Radmana. Kalousek u tužbi, kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, tvrdi da to nije točno.

"Ova tužba je rezultat ponašanja gospodina Radmana. Sve je to on izazvao svojim ponašanjem. Danas ste isto čuli njegov stav prema novinarima. Njegovo ponašanje uopće ne želim komentirati, ali je činjenica da je iz njegovog ponašanja sve ovo proizašlo. Neshvatljivo je da se jednog novinara može prozvati i kazniti zbog nečega što je napravio najkorektnije na svijetu. Kalousek je razgovarao s Radmanom, a ovaj je to prešutio na Vijeću pa je novinar dobio opomenu zato što se kao s njim nije razgovaralo", kaže nam Krsnik.

Treba napomenuti da je i Index, poput svih ostalih medijskih redakcija, toga dana kada je Radman proglašen krivim za sukob interesa pokušao dobiti izjavu od šefa HRT-a. Preko HRT-ove službe za Odnose s javnošću poručeno nam je da će Radman davati izjave tek kad odluku dobije napismeno, a ista je stvar, prema našim informacijama, rečena i HRT-ovom novinaru koji je pratio sjednicu Povjerenstva.

Kleveta i sramoćenje

U Kalousekovoj privatnoj tužbi tako se navodi da Rotima tuži za kazneno djelo klevete, i to zbog sljedeće izjave: "U prvom prilogu nisu poštovani osnovni profesionalni standardi i uravnoteženost informacije. Iz korespondencije koju je Vijeće dobilo jasno se vidi istaknuta namjera da se plasiraju izrazito negativna stajališta o glavnom ravnatelju. Zaključujem, novinari i urednici su ti koji su naštetili ugledu HRT-a".

Rotim je, navodi se u tužbi, navedenu tvrdnju iznio iako je znao da se radi o neistini, te je na taj način počinio kazneno djelo klevete. Ostalih 13 okrivljenika Kalousek tereti za kazneno djelo sramoćenja, odnosno za medijsko iznošenje tvrdnji koje su naštetile njegovom ugledu zbog ove izjave izrečene na sjednici Programskog vijeća:  "Programsko vijeće ističe kako i dan prije u središnjem Dnevniku nije bio profesionalno napravljen prilog o odluci Povjerenstva u vezi sa sukobom interesa".

Trebali se baviti Radmanom, a napali novinara

Naime, na sjednici se trebalo raspravljati o Radmanovoj monopolizaciji javnog prostora, njegovom "ukazanju" u središnjem Dnevniku, kada je održao jednominutni monolog u kojem je svojom čašću zajamčio da nije u sukobu interesa.

S obzirom da Radman nije dopustio postavljanje pitanja, stavljanje njegove izjave u kontekst niti bilo kakav drugi oblik novinarske obrade ove teme, Maja Sever zbog toga je povukla svoj potpis sa središnjeg Dnevnika.

Radilo se o prvorazrednom skandalu koje je Programsko vijeće, zaduženo upravo za nadzor programa, trebalo sankcionirati. No, umjesto da se bave "faraonom" Radmanom, članovi Programskog vijeća javno su prozvali novinara koji je o njegovom sukobu interesa izvještavao. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara