Obama čestitao Erdoganu na izbornoj pobjedi

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama čestitao je u utorak turskom premijeru Tayyipu Erdoganu pobjedu na predsjedničkim izborima, priopćila je Bijela kuća.

Erdogan je obećao da će raditi na pomirbi u Turskoj nakon što je osigurao predsjedničko mjesto s više od 52 posto glasova u nedjelju u prvom izbornom krugu.

"Predsjednik je pohvalio premijerov govor u nedjelju i istaknuo kako kao prvi turski predsjednik izabran na izravnim izborima premijer ima povijesnu prigodu povesti Tursku dalje naprijed", rekla je Bijela kuća u priopćenju.

"Predsjednik i premijer su se suglasili o važnosti bliske suradnje glede Sirije i Iraka i terorističkih prijetnja koje dolaze iz regije", rekla je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telefonski razgovor dvojice čelnika trajao je 45 minuta, prema turskim izvorima.

Erdogan je prošloga mjeseca priznao napetosti u svojim odnosima s Obamom rekavši kako više ne razgovara izravno s američkim predsjednikom kao što je činio ranije.

Erdoganov stil vladavine od bombastične retorike o Izraelu do udara na protuvladine prosvjede prošloga ljeta izaziva sve veću zabrinutost među zapadnim saveznicima posljednjih godina.

Turska, međutim, ostaje ključna članica NATO-a i strateški saveznik za Washington na nemirnom Bliskom istoku sa zajedničkim interesima koji uključuju energetsku sigurnost i borbu protiv terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara