Obama nakon trostrukog ubojstva u Chapel Hillu: Američki muslimani žive u strahu

Obama nakon trostrukog ubojstva u Chapel Hillu: Američki muslimani žive u strahu

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izjavio je danas da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što su prije tjedan dana ubijena trojica muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Država.

"Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani diljem naše zemlje zabrinuti i strahuju", piše Obama u tekstu objavljenome drugog dana summita protiv ekstremističkog nasilja na kojem sudjeluju predstavnici 60 zemalja.

"Amerikanci svih religija i podrijetla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i inzistirati da nitko ne bi smio biti na meti na temelju onoga što jest, svoga izgleda i svoje vjere", dodao je američki predsjednik u tekstu objavljenom u Los Angeles Timesu.

Policija još ne zna motiv ubojice iz Chapel Hilla

Trostruko ubojstvo je izazvalo burne reakcije u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Više tisuća ljudi sudjelovalo je u četvrtak na njihovim pogrebima.

Policija još nije utvrdila jesu li ubijeni zbog religije ili nakon svađe u susjedstvu. Navodni počinitelj trostrukog ubojstva Craig Stephen Hicks (46) predao se policiji nakon pucnjave.

U srijedu bi predsjednik Obama trebao održati govor u Washingtonu na tom summitu protiv ekstremističkog nasilja. Summit je najavljen nedugo nakon atentata u Parizu, ali bio je dugo ranije pripreman.

U četvrtak će na summitu sudjelovati glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, ministri unutarnjih poslova Francuske i Velike Britanije Bernard Cazeneuve i Theresa May, ministri vanjskih poslova Jordana i Japana Nasser Judeh i Yasuhide Nakayama kao i glavni tajnik Organizacije za islamsku suradnju Iyad Madani.

U Iranu prosvjed zbog ubojstva troje američkih muslimana

Više stotina islamističkih studenata u Itanu prosvjedovalo je danas protiv ubojstva troje mladih muslimana prošlog tjedna u Sjedinjenim Državama koje je Iran ocijenio protu-muslimanskim činom.

Uz povike "Smrt Americi" između 200 i 300 prosvjednika, članova milicije Basidž, okupilo se ispred švicarskog veleposlanstva. Brojne policijske snage okružile su tu zgradu, prenosi agencija France presse.

Švicarska predstavlja interese Sjedinjenih Država u Iranu nakon prekida njihovih diplomatskih odnosa 1979. godine.

Nekoliko iranskih dužnosnika osudilo je ubojstvo troje studenata i upozorilo da mediji i zapadni dužnosnici uz manje pozornosti prate ubojstva muslimana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara