Obama traži odobrenje za rat protiv Islamske države

Obama traži odobrenje za rat protiv Islamske države

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama poslao je u srijedu Kongresu tekst na odobrenje o korištenju vojne sile u borbi protiv terorističke skupine Islamske države, u kojemu se operacije protiv islamskih militanata ograničavaju na tri godine i zabranjuje korištenje američkih postrojba u "trajnoj ofenzivnoj kopnenoj borbi".

Prema sadržaju teksta, Obama želi ukinuti mjeru iz 2002. kojom je odobren rat u Iraku. Istodobno, on uzima u obzir ostanak na snazi odobrenje iz 2001., donešeno ubrzo nakon napada 11. rujna, koje se odnosi na borbu protiv al Qaede i njezinih suradnika.

Obama je ponovio da ostaje predan suradnji s Kongresom u cilju "pročišćavanja i u konačnici ukidanja" odobrenja iz 2001. Predsjednik tvrdi da zakonska mjera o borbi protiv pripadnika Islamske države može poslužiti kao model za promjenu odobrenja iz 2001.

"Osmislio sam strategiju za pobjedu nad IS-om"

"Osmislio sam opsežnu i trajnu strategiju za slabljenje i poraz IS-a", napisao je Obama u pismu priloženom nacrtu.

"Mjesne postrojbe trebaju više nego vojne postrojbe biti raspoređene za provođenje tih operacija", dodao je.

Bijela kuća je priopćila da će Obama dati izjavu o svome prijedlogu na večer po srednjoeruopskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamin prijedlog moraju odobriti i Senat i Zastupnički dom, a očekuje se da će izazvati žestoku raspravu među demokratima, koji se općenito pribojavaju još jednog rata na Bliskom istoku i republikanaca, u redovima kojih mnogi zagovaraju strože mjere protiv militanata.

Obama ostaje uz odluku o koaliciji

Obama brani svoju odluku da predvodi međunarodnu koaliciju protiv IS-a od 8. kolovoza, kad su američki ratni zrakoplovi počeli bombardirati džihadiste u Iraku. Međutim, američki je predsjednik izložen kritikama jer ne traži potporu Kongresa, u kojemu ga neki optužuju da krši svoje ustavne ovlasti.

Suočen s pritiskom da dopusti sudjelovanje parlamentaraca u tako važnom pitanju kao što je slanje postrojba i s rezultatima izbora nakon kojih se povećala moć republikanaca u Kongresu, Obama je u studenome rekao da će zatražiti formalno odobrenje korištenja vojne sile (AUMF).

Državni tajnik John Kerry, koji je gotovo tri desetljeća proveo u Senatu, izjavio je kako je važno da administracija surađuje s Kongresom kako bi osigurala odobrenje. Koalicija koja se bori protiv Islamske države bit će snažnija kad stigne odobrenje, rekao je.

"Svijet treba čuti da Sjedinjene Države govore jednim glasom u borbi protiv IS-a", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara