Obersnel: Socijalna politika Rijeke nadmašuje Vladinu, skuplje grijanje bilo je jedina opcija

Obersnel: Socijalna politika Rijeke nadmašuje Vladinu, skuplje grijanje bilo je jedina opcija

Foto: FAH

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel u utorak je reagirao na medijske navode o slučaju Energo putem svojem službene Facebook stranice. Podsjetimo, građani Rijeke prije tjedan dana prosvjedovali su pred Energom, gradskim distributerom energije, zbog poskupljenja cijene grijanja u tom gradu.

> "Socijaldemokratska" Rijeka: Podivljale cijene grijanja, građani očajni, a gradonačelnik se skriva

Istaknuo je "kako Energo priprema reorganizaciju kompletnog sustava centralnog grijanja" te "kako se intenzivno se radi na pronalasku rješenja koja će građanima biti ponuđena čim budu zrela za primjenu". Obersnel je dodao i kako su cijene rasle i zbog porasta cijene energenata koje Energo koristi za proizvodnju toplinske energije.

Obersnelovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Odluka nije donesena lako"

"Prije svega moram ponoviti da odluka o poskupljenju grijanja nije donesena lako, no Energo nije imao drugih opcija. Bez korekcije cijena u pitanje bi bila dovedena opskrba gotovo 10.000 kućanstava odnosno cjelokupan sustav centralnog grijanja u Rijeci.

Ipak, jasno je da je velikom broju građana plaćanje grijanja postalo prevelik teret. Upravo zato Energo priprema reorganizaciju kompletnog sustava centralnog grijanja. Naime, postojeći sustav nije održiv s cijenama manjim nego što su sada stoga je nužna potpuna reorganizacija ove djelatnosti. Dakle, postoje određeni problemi, no intenzivno se radi na pronalasku rješenja koja će građanima biti ponuđena čim budu zrela za primjenu. Naime, to nije proces koji se može dogoditi preko noći.

Dalje, cijene energenata koje Energo koristi za proizvodnju toplinske energije od 2005. godine do danas prosječno su narasle za više od 80 posto i Energo je bio prisiljen povećati cijene isporuke toplinske energije kako bi uopće mogao kupovati potrebne energente. U suprotnom, grijanja uopće ne bi bilo jer Energo ne bi imao sredstava za kupnju potrebnih energenata.

"Grijanje nije poskupilo 35, već 20 posto"

Moram ponoviti i da grijanje nije poskupilo 35 posto već 20 posto – prilikom obračuna potrošnje toplinske energije u obzir se uzimaju dvije stavke, snaga i energija. S obzirom da je došlo do promjene cijene energije od 35%, dok je cijena snage ostala ista, ukupni račun za toplinsku energiju na kraju prikazuje ukupno povećanje od 20%. Cijene su formirane u skladu sa zakonom odnosno dobivena je suglasnost za povećanje cijene grijanja od Hrvatske energetske regulatorne agencije koja je za to nadležna. Ponavljam i da bi sadašnje povećanje cijena bilo bitno niže da je ta Agencija na vrijeme reagirala na zahtjeve i Energu dozvolila povećanje cijena u vrijeme kada su cijene energenata počele značajnije rasti jer do 2014. godine Energo nikada nije dobio dozvolu za adekvatnu cijenu za toplinsku energiju.

Treba razjasniti i zašto je grijanje u Zagrebu jeftinije nego u ostalim hrvatskim gradovima pa tako i u Rijeci. Naime, u Zagrebu, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku radijatori se griju preko tvrtke HEP-Toplinarstvo d.o.o. koja je u razdoblju od 2007. do 2013. godine akumulirala gubitke u visini od preko 1.500.000.000,00 kuna. Obzirom da je tvrtka dio HEP-a, nažalost te gubitke saniramo svi mi plaćajući cijenu struje i tako omogućavamo jeftino grijanje stanovnicima ovih gradova. U svim ostalim gradovima distributeri toplinske energije su u istim problemima kao i Energo.

Socijaldemokratska Rijeka

Tijekom 2014. godine različite oblike pomoći u Gradu Rijeci koristilo je ukupno 9.799 korisnika. Među korisnicima tek je 10% onih (korisnici državne pomoći – zajamčene minimalne naknade) kojima je Grad zakonski dužan osigurati podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji, a ostalih 90% korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana. Dakle, kada bih se ugledao na politiku centralne države pomoć bi primalo tek 10 posto od ukupnog broja građana Rijeke koji sada primaju pomoć.

Naime, Vlada je odlukom utvrdila visinu osnovice na temelju koje se obračunava zajamčena minimalna naknada u iznosu od 800 kuna. Tako država iznos zajamčene minimalne naknade, primjerice za samca, utvrđuje u iznosu od 100% osnovice (800 kuna), dok je u Rijeci cenzus za primanje pomoći za samca iznosi 2.000 kuna.

"Rijeka među prvima prihvatila otpis dugova"

Dakle, prema odluci Vlade pomoć može primati samo osoba koja ima primanja manja od 800 kuna, a u Rijeci osoba s primanjima manjim od 2.000 kuna.

Isto tako Grad Rijeka među prvima je prihvatio inicijativu za otpisom dugova, a broj onih kojima se otpisuju dugovi nije velik upravo zbog socijalnog programa Grada Rijeke kroz kojeg se građanima subvencioniraju režije.

Dalje, Grad Rijeka stanove potrebitima iznajmljuje desetljećima po cijeni od 8,91 kunu po četvornom metru, a država je tek sad odlučila u svoje prazne stanove useliti građane i to po početnoj cijeni od 15 kuna po kvadratu. Primjera ima još, no kako kaže narod – pametnom dosta", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara