Obersnelova PR-ovka traži kazneni progon novinara zbog izvještaja s press konferencije!

Foto: Facebook

ERNEST MARINKOVIĆ, novinar riječkog Kanala RI, zatekao se prošlog tjedna usred scenarija kakvog se ne bi posramio ni represivni aparat u mnogim diktatorskim režimima.

Šefica PR službe SDP-ovog gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela Lea Stoiljković Medved zajedno sa svojim suprugom Zoranom Medvedom podnijela je protiv Marinkovića kaznenu prijavu. Novinara Kanala RI Obersnelova PR-ovka i njen suprug kazneno gone zato što je - otišao na press konferenciju.

Marinković je, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva koje potpisuje Zdenko Duka, "prijavljen samo zbog toga što je najjednostavnije, bez ikakvih subjektivnih ocjena ili komentiranja, izvijestio o tome kako je HDZ-ov vijećnik Hrvoje Burić tražio detaljniji uvid u proračun Grada Rijeke i uvid u poslovanje marketinških agencija koje su poslovale s Gradom, sumnjajući da je i tvrtka u kojoj gospodin Medved ima udjele - poslovala s Gradom Rijekom". 

Kaznenim zakonom po novinarskim slobodama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema važećim odredbama Kaznenog zakona, koje je početkom prošle godine donijela vlada Zorana Milanovića, Marinkoviću prijeti novčana kazna koja može iznositi i do 500 dnevnih dohodaka. Njegov jedini krimen je, kako ističe HND, to što je istinito prenio ono što je tvrdio vijećnik Burić. Što, uostalom, i jeste zadaća novinara.

"HND je već tražio od mjerodavnih institucija u zemlji i sada traži ponovno izmjenu novog Kaznenog zakona u odredbama koje se odnose na povrede časti i ugleda jer je očito da su nove odredbe koje sankcioniraju i istinite informacije kao klevetu ili kao novo kazneno djelo sramoćenja korak natrag u zaštiti slobode govora i medijskih i novinarskih sloboda. Ovako restriktivne odredbe Kaznenog zakona neminovno uzrokuju autocenzuru", poručuje predsjednik HND-a.

Nakladnici ne štite svoje novinare

Duka naglašava da autocenzuru izazivaju i postupci pojedinih nakladnika i najave da neće nadoknađivati troškove sudskih postupaka i odštete koje prema sudskoj odluci njihovi novinari trebaju platiti tužitelju, naravno ako izgube sudski postupak zbog klevete, sramoćenja ili uvrede.

"Novinarske priloge koje pojedina redakcija objavljuje urednički odobravaju urednici i već stoga je posve normalno i pošteno da nakladnici tih redakcija i nadalje plaćaju odštetu, kao što su to uglavnom činili i do prije nekog vremena. Osobito je nedopustivo kad na stare procese nakladnici žele primijeniti novu politiku neplaćanja. To više što vidimo u primjeru kolege Ernesta Marinkovića da se može biti tužen i samo zbog profesionalno napravljenog izvještaja", ističe Duka.

"Novinar je ako izgubi proces i u kaznenom i u građanskom procesu u mnogo nepovoljnijoj situaciji od tuženog nakladnika. Nakon izgubljenog procesa za kazneno djelo sramoćenja, pa nakon toga još i eventualne građanske parnice za naknadu štete, izgledi novinara da izbjegne velike novčane kazne su ništavne, jer se parnični sud ravna prema dosuđenoj presudi za kazneno djelo", poručuje HND.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara