Obilježava se blagdan Svetog Nikole

Foto: Ilustracija

BLAGDAN je Svetog Nikole. Zaštitniku djece najviše se vesele najmlađi jer njihove čizmice napuni slatkim poklonima. No, Sveti Nikola je i zaštitnik studenata, pekara, ribara, trgovaca, putnika i siromašnih - upravo onih slojeva društva kojima je u ovo teška vremena njegova pomoć - najpotrebnija. Mole mu se i pomorci tražeći bolje dane za brodogradnju i pomorsku industriju.

30 godina na moru dug je radni vijek. Kapetan Dragomir Mucić iz Makarske prošao je i oluje i bonace, nasukane brodove, no srećom, brodolom još nije doživio. "Urezalo mi se u sjećanje u par navrata spašavanje na moru drugih posada manjih brodova i ljudi. Takav je život. Nažalost, tu obitelj najviše pati. Mi na neki način može se reći, da i uživamo kao pomorci. S našim pozivom su najviše opterećene supruge", ističe Mucić.

Iako kažu kako pomorci često proklinju more, valove i oluje moleći se danu kada će se zauvijek vratiti kući, kapetan Mucić kaže, da može birati - ponovo bi izabrao ovaj zanat.

Zapovjednik je Jadrolinijine plovidbe, zadnji ukrcaj bio mu je na liniji Zadar-Ancona, a kad nije na trajektu onda uskoči u svoj mali čamac. Vrijedno je to zanimanje, za koje, priznaje, pada interes. "Cijelo naše pomorstvo je doživjelo jedan veliki krah od vremena privatizacije i pretvorbe. Cjelokupna situacija nije dobra. Pomorska zvanja imaju perspektive, ali nisu više na cijeni kao što su bila kada sam ja diplomirao", pojašnjava Mucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u brodarskoj industriji sve je teže. Godišnje na Jadrolinijinim brodovima radi tek desetak mladih kadeta, a brodogradilišta propadaju. Ako nema tko raditi brodove nema smisla ni ploviti, a ploviti se mora, napominje jer baš kao što kaže pomorska uzrečica: "živjeti se ne mora ploviti se mora, jer, ako se ne plovi - onda ne vrijedi ni živjeti".

Obilježavanje svetog Nikole u pomorskoj bazi Lora

Hrvatska ratna mornarica će blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i Dan vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice obilježiti u pomorskoj bazi Lora. Proslava započinje procesijom od kipa sv. Nikole na sidrištu vojne luke Lora do crkve Sv. Ante na Poljudu gdje će misno slavlje predvoditi vojni biskup, mons. Juraj Jezerinac.

Procesiju i misno slavlje uveličati će koncelebracija svećenika i gosti iz grada, županije, splitskog Sveučilišta, Ministarstva mora, prometa i veza, Pomorske policije, umirovljenici HRM-a, udruge proizašle iz Domovinskog rata te pripadnici postrojbi Hrvatske ratne mornarice, kadeti i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta, Orkestar HRM i Klapa Sv. Juraj-HRM.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara